L'impost temporal de solidaritat a les grans fortunes ha recaptat 623 milions d'euros el 2023, força menys del previst si es té en compte que el Govern esperava ingressar 3.000 milions en dos anys, és a dir, uns 1.500 milions cada exercici. La major part a Madrid. En concret, el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública que dirigeix María Jesús Montero ha rebut 555 milions d'euros a la capital, gairebé el 90% del total, segons ha informat aquest dimecres. El nombre de grans patrimonis afectats per aquest gravamen ascendeix a 12.010, el 0,1% del total dels contribuents a Espanya, que de mitjana han pagat uns 52.000 euros.
"Aquesta figura tributària compleix l'objectiu marcat pel Govern d'avançar en una política fiscal més progressiva", celebra el Ministeri en una nota que recull l'Agència Efe, on també es destaca que la "pràctica totalitat" dels qui van pagar el tribut resideixen en comunitats "que han renunciat a recaptar l'impost sobre el patrimoni".
Per evitar la doble imposició, els contribuents només tributen per la part del seu patrimoni que no hagi estat gravat per la seva comunitat autònoma en l'Impost sobre el Patrimoni, per això la recaptació prové fonamentalment de les comunitats que bonifiquen totalment o parcialment l'esmentat impost, com Madrid.
L'impost temporal de solidaritat de grans fortunes, aprovat per als anys 2023 i 2024, afecta els patrimonis nets superiors a 3 milions d'euros, es merita el 31 de desembre de cada any i la presentació de la declaració es produeix entre l'1 i el 31 de juliol. Segons detalla Hisenda, la recaptació total per l'impost a les grans fortunes i per l'impost sobre el patrimoni ascendeix aquest any a més de 1.868 milions d'euros, una xifra alineada amb les previsions del Govern.
Els madrilenys, els que més paguen
Dels 12.010 declarants, la majoria corresponen a grans patrimonis de Madrid (10.302 contribuents), que han aportat 555 milions d'euros; en segon lloc, se situa Andalusia, amb 865 contribuents que han abonat 29,7 milions; i, en tercer lloc, se situa Galícia, amb 91 contribuents que han pagat 9,8 milions.
Les tres comunitats sumen més del 95% dels contribuents i de la recaptació. Catalunya ocupa el tercer lloc per nombre de declarants (322), si bé la recaptació és de 2 milions d'euros. Per nombre de declarants, La Rioja i les Canàries, ambdós amb tres, i Extremadura, amb quatre, són les regions en la que es registren menys contribuents a aquest impost.