La fiscalitat és un dels temes econòmics que més pes han guanyat en el debat polític últimament, concretament si es tracta d'alguns impostos com el de Patrimoni, el gravamen temporal a les grans fortunes o l'impost de Successions i Donacions. Aquest últim ha causat especial polèmica recentment per les diferències recaptatòries en cada comunitat arran dels canvis legislatius duts a terme per nous governs autonòmics formats després de les eleccions de maig.
En aquest sentit, els experts en fiscalitat del Consell General d'Economistes (REAF-CGE) han publicat el seu informe Tributació de la riquesa: estat de la qüestió, on aborden els diferents gravàmens i la seva aplicació a cada territori. L'estudi arriba en un context en el qual diverses comunitats han anunciat rebaixes fiscals i fins i tot han interposat recursos davant del Tribunal Constitucional contra l'impost a les grans fortunes.
L'informe inclou una radiografia d'aquests gravàmens patrimonials, on s'observa una tendència a la baixa, especialment als territoris governats pel Partit Popular (PP), en alguns casos en coalició o amb el suport de Vox. Però cada comunitat té els seus paràmetres i la diferència a pagar segons el cas dista molt entre territoris. És per això que des de l'organisme creuen que, si bé Patrimoni hauria de suprimir-se per ser "anecdòtic" i presentar "problemes tècnics i d'equitat", Successions "amb determinats canvis pot jugar un paper redistributiu i enfortir la igualtat d'oportunitats".
Les comunitats on es paga més i menys per cobrar una herència
I és per aquestes diferències per les quals els economistes i assessors fiscals defensen una certa harmonització per reduir les diferències actuals. Així mateix, l'estudi del CGE recull les quanties que es paguen a cada territori en rebre herències de 800.000 euros, la qual cosa ha creat certa polèmica en xarxes i un ampli debat. Per les diferents quantitats que es paguen, per la seva utilitat o necessitat, així com pel número reduït de gent que beneficia una rebaixa fiscal en aquest aspecte.
En qualsevol cas, es pot observar la disparitat del gravamen als territoris autònoms que conformen l'Estat espanyol. Així, un hereu que el 2023 rebés per la mort del seu pare 800.000 euros, no pagaria res si el seu progenitor residia a Andalusia, Cantàbria, les Balears i Galícia. Totes aquestes comunitats estan governades pel PP i en la majoria amb el suport extern del partit d'ultradreta Vox.
Pel costat contrari, en el cas d'heretar una fortuna del mateix import al Principat d'Astúries, la quantia a pagar per l'impost de successions seria de 103.135 euros. És amb diferència la comunitat on més es paga, seguida d'Aragó, on els ciutadans que vagin a cobrar una herència de 800.000 euros han d'abonar 55.466 euros per cobrar-la actualment.
En tercer lloc, es troba Catalunya, on l'import ascendeix a 44.569 euros. Les dues següents posicions del rànquing les ocupen Castella-la Manxa, amb 31.759 euros, i Navarra, on si es vol cobrar el llegat econòmic familiar ha d'abonar un import de 17.000 euros per l'impost de Successions i Donacions.
Canvis significatius amb els nous governs autonòmics
El canvi en alguns territoris ha estat significatiu, com és el cas de La Rioja. Així, en el cas d'una herència de 800.000 euros, dels quals 200.000 corresponen al valor de l'habitatge del progenitor que passa en mans del seu fill, la quota a pagar ha passat dels 32.342 euros que es cobrava abans als 1.587 actuals. A l'Aragó, el nou govern de coalició del PP amb Vox ha anunciat que per a 2024 es bonificarà aquest gravamen al 99%.
També en la Comunitat Valenciana el nou executiu (PP i Vox) ha reduït la quota considerablement, passant de 63.193 a 1.263 euros. De la mateixa manera ha ocorregut amb les Canàries, on governen junts Coalició Canària, Partit Popular i l'Agrupació Arreña Independiente. Així, s'aprecia que la taxa a pagar per rebre una herència de 800.000 euros a les illes ha baixat de 31.478 a 134 euros. També a les Balears la rebaixa ha estat substancial, passant dels 5.950 euros a no haver d'abonar cap quantitat.
Més enllà de les herències, en el cas de les donacions també hi ha hagut una rebaixa substancial en algunes de les comunitats on s'ha produït un canvi polític. La quantia en aquest supòsit passa de 51.031 a 2.001 euros a La Rioja; de 171.012 a 1.710 euros a Comunitat Valenciana i de 87.128 a 200 euros a les Illes Canàries. Canvis produïts amb la formació de nous governs després de les passades eleccions autonòmiques.