El preu de l'electricitat al febrer va patir un brusc creixement del 60% si es compara amb gener: el primer mes de l'any el cost de la llum va ser de 89,9 euros el Megawatt hora (€/MWh) i el segon es va elevar a 143,2 €/MWh, segons les dades de Xarxa Elèctrica Espanya (REE). La falta d'aire i de sol va ser la causant de l'elevació del preu, ja que al gener es va utilitzar el gas natural per generar l'11,4% dels 23.799 Givawatios produïts el mes a Espanya, mentre que al febrer les plantes de cicle combinat van generar el 20,6%.
L'increment del preu de l'electricitat pot passar factura a la inflació del mes de febrer que donarà a conèixer l'Institut Nacional d'Estadística a les 9.00 d'aquest dimarts. Els experts ja venen alertant del problema que podria portar en l'evolució de l'índex general de l'IPC el component de l'electricitat i altres energies, un dels dos components al costat dels aliments no elaborats que es consideren no estructurals, i per tant, que no afecten la inflació estructural. Per tant, avui sabrem com s'ha comportat els aliments, amb l'efecte de la reducció de l'IVA que ha decretat el Govern en una quinzena de productes d'alimentació.
No obstant això, l'electricitat no pesarà en la inflació mesurada en termes interanuals, ja que el febrer del passat 2022, el cost va ser de 205,9 euros, un 31% més car que el registrat aquest mes de febrer. En aquest sentit, no hi ha gaire a témer per l'evolució interanual, encara que si afectarà els aliments si es té en compte que al gener, l'índex dels aliments va registrar un creixement del 15,4% respecte a gener de 2022.
El passat mes de gener, el primer amb el descompte de l'IVA dels aliments, va sorprendre amb una pujada del 0,2%, fins al 5,9%. Els preus van frenar així la seva desescalada, trencant la ratxa de progressius descensos que venia marcant en els últims cinc mesos. Després d'assolir uns nivells superiors al 10,8% el juliol passat, sent aquest el seu màxim dels últims 38 anys, la inflació inici un descens dels preus gràcies a la reducció dels combustibles i de la llum. Una cosa que també podria truncar-se aquest mes de febrer.
Amb el nou increment de gener, el 0,2% respecte a l'anterior període, s'entén que l'efecte que venia generat la correcció dels preus energètics sobre l'IPC ja es va diluir el primer mes de l'any. L'escalada interanual al 5,9% es dona després que l'Executiu nacional retirés la bonificació al preu dels carburants de 20 cèntims que es va aplicar entre abril i desembre de l'any passat.
La inflació subjacent, en màxims
Però la preocupació continua estant en la inflació subjacent, sense els preus dels productes energètics ni el dels aliments no elaborats, segueix creciendo,y al gener va tocar el 7,6%, el màxim recollit per l'Institut Nacional d'Estadística des de desembre de 1986. El preu dels aliments ve sent un dels maldecaps més grans del país. Ja en el segon semestre de l'anterior exercici, quan la inflació va marcar una ratxa de cinc mesos consecutius cedint, els preus dels aliments eren la nota negativa. De fet, al gener van registrar una alça interanual del 15,4%, amb una reducció mínima de tres dècimes respecte a desembre, abans que apliqués la mesura de reducció de l'IVA.
Espanya , l'IPC més baix d'Europa
Malgrat el lleuger repunt respecte a l'anterior mes, Espanya continua sent el país de l'eurozona que registra els preus més baixos. Després d'ek 5,9% de gener. Els següents en aquesta llista són Luxemburg (6,2%) i França (6,7%), segons les dades ofertes per Eurostat. Malgrat que els analistes insisteixen que els nivells encara continuen sent elevats, Espanya remarca el seu estatus com la nació amb l'índex dels preus més baix del Vell Continent. Però la volatilitat dels preus energètics, especialment l'electricitat, encara que també els combustibles i el gas, continuaran marcant l'evolució dels preus a Espanya i en la resta de la Unió Europea.