El sector agroalimentari representa gairebé el 20% del PIB (el 19,7%, concretament) i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors, amb un pes majoritari de l’alimentació i les begudes. Tanmateix, és un segment exportador, el quart dins del conjunt de l’Espanya, i suposa el 15% de les exportacions totals catalanes. Com a primer sector industrial de Catalunya, l’agroalimentari factura 48.231 milions d’euros, 15.000 dels quals provenen de les exportacions de més de 3.000 empreses internacionalitzades, i ocupa a 175.600 persones, segons dades de 2021, que es recullen a l'estudi El sector agroalimentari a Catalunya, elaborat per Acció, l'agència per a la competitivitat de l'empresa, i Prodeca, l'empresa pública promotora dels aliments catalans, i que aquest dimarts s’ha presentat en el marc de la fira Alimentaria.
El sector agroalimentari català està format per tres grans àmbits. La major part del sector es troba a la indústria de l'alimentació i begudes, formada per 5.017 empreses que concentren més de 31.700 milions d'euros en vendes i donen feina a uns 93.000 treballadors. D'una banda, hi ha les gairebé 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca del sector primari, que generen 6.040 milions d'euros de facturació i donen feina a més de 55.000 persones. El sector es completa amb la indústria auxiliar, on hi ha 872 empreses que generen més de 10.400 milions d'euros i prop de 28.000 treballadors.
Amb aquest posicionament, el sector agroalimentari és un dels que més inversió estrangera directa està captant, amb multinacionals capdavanteres que s’estableixen en el territori, segons ha manifestat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, a Alimentaria, que ha esmentat que durant el període 2019-2023, fins a 41 projectes d’inversió estrangera van comportar la captació de 697,6 milions d’euros (un 5% més que en el quinquenni anterior). En els darrers cinc anys, empreses internacionals com Lidl, Nestlé, Aldi, Bimbo, Carrefour, Haribo, Hello Fresh i Griffith Foods han realitzat inversions a Catalunya, perquè també han valorat la potència logística desplegada pel territori, on hi juguen un paper clau els Ports de Barcelona i Tarragona; així com el fet de disposar d’un ecosistema de suport de proveïdors i indústria auxiliar de primer nivell, segons exposa l’esmentat estudi.
En l'àmplia i variada cadena de valor del sector, destaca la importància de les empreses càrnies, que va representar el 32% de la facturació de la indústria d'aliments i begudes, amb 10.000 milions d’euros. A continuació, se situen els productes per a l’alimentació animal (17%); sucres, xocolata, cafè i productes de confiteria (8%) i olis (7%). Aquest segment ha incrementat un 13,6% la seva facturació en els últims 5 anys a Catalunya. Igualment, en el mateix període, ha incrementat un 33,6% el nombre d’empreses i un 5,5% el nombre de treballadors.
El conseller Torrent també ha destacat la "gran capacitat d'innovació" que té el sector i ha posat com a exemple la importància que està adquirint la proteïna alternativa, com a substituta de la proteïna animal i a la qual ja es dediquen més de 100 empreses que mobilitzen uns 250 milions d'euros. En el conjunt del sector, les tecnologies agroalimentàries permetran impulsar nous aliments i aplicar tecnologies de la Indústria 4.0 a la seva producció. Torrent ha destacat el paper de la innovació en el sector, que aplega 143 start-ups el 2023, un 19% més que el 2021.
Reptes de present i futur
El sector, però, no deixar d’estar sotmès a canvis i reptes, sent la sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic els elements indispensable, així com l’auge en l’interès per l’alimentació saludable o l’aplicació de noves tecnologies en la denominada restauració 4.0, recull l’informe. En aquest sentit, el conseller Torrent ha assegurat que caldrà anar acostumant-se a l'emergència climàtica, que és un dels "reptes als que han de fer front tots els sectors productius".