El director general de la Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil), Luis Calabozo, ha defensat aquest dimarts que la reducció o supressió temporal de l'IVA d'aliments bàsics que aplica el govern espanyol és un "suport necessari" que hauria de continuar el 2024 i que és "inoportú" posar-li fi. Així s'ha referit Calabozo durant la presentació d'un manifest sobre envasos subscrit per 11 organitzacions de l'àmbit alimentari, al pla pressupostari per a 2024 que el govern espanyol en funcions ha presentat, amb un escenari fiscal que contempla l'expiració de les reduccions de l'IVA als aliments.
El responsable de Fenil ha subratllat la "inoportunitat del moment" per al sector agroalimentari d'aquest pla: "Ens supera", ha defensat, mentre que ha reconegut que el govern espanyol té obligacions pressupostàries respecte a Brussel·les i ha d'equilibrar el seu pressupost, però ha defensat que és necessari que es mantinguin les rebaixes de l'IVA.
"És cert que l'IVA pot condicionar els productes. Veurem com s'aconsegueix, com condicionarà al consumidor tant en la caiguda del consum de productes essencials com a substituir els de més valor afegit per d'altres", ha apuntat el director de Fenil. "És necessari aquest suport, afecta el consumidor, que ho està passant malament," ha conclòs.
Dins de les mesurades per pal·liar les conseqüències econòmiques davant la guerra d'Ucraïna, i que podrien acabar a final d'any, figura un 0% d'IVA per a aliments com el pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums i patates. El govern espanyol també va baixar del 10% al 5% l'IVA de l'oli d'oliva i de les pastes.
Pla pressupostari del govern espanyol per a 2024
Calabozo ha fet aquestes declaracions després que aquest dilluns el govern de Pedro Sánchez presentés a la Comissió Europea el seu pla pressupostari per a 2024, en el que recull que el 31 de desembre decauen la majoria de les mesures que va posar en marxa per mitigar l'impacte de les pujades de preus a conseqüència de la invasió d'Ucraïna en l'economia de les famílies.
L'Executiu en funcions contempla per al pròxim any un escenari fiscal inercial en el qual ja no estarien en vigor les rebaixes d'impostos a la factura del gas i l'electricitat i l'IVA dels aliments de primera necessitat. Es mantindrien, en canvi, les subvencions al tren de Rodalies i el transport urbà, com el metro i l'autobús.
En concret, el pla pressupostari del govern espanyol per al 2024 inclou els 600 milions d'euros de subsidi a Renfe, 760 milions d'ajuts en el transport urbà i interurbà i 80 milions més al transport regular de viatgers per carretera, tal com ja s'incloïen al PGE del 2023. De fet, com que no hi haurà nous pressupostos, almenys a curt termini, ja que no hi ha ni govern, es treballa en un escenari inercial, en el qual es prorroguen el gruix de les partides d'aquest any. No obstant això, les mesures antiinflació esmentades, que tenien vigència fins al 31 de desembre, no serien prorrogades i decaurien.