El sector manufacturer espanyol va tornar al terreny de creixement el febrer -per primera vegada des de març de l'any passat- gràcies a la millora de la producció i de les noves comandes, que van provocar un creixement de l'ocupació i el nivell de confiança en el futur més alt en dos anys. L'índex PMI d'activitat del sector manufacturer espanyol de l'Hamburg Commercial Bank (HCOB), elaborat per S&P Global i publicat aquest divendres, va marcar 51,5 punts el febrer, superior als 49,2 de gener i als 50 punts que separen el creixement de la contracció.

L'economista en cap del HCOB, Cyrus de la Rubia, considera que el sector manufacturer espanyol "està sortint de la seva tendència a la baixa" amb la producció creixent per primera vegada des d'abril de 2023 i amb un augment de les noves comandes per primera vegada en onze mesos, impulsats per un increment de la demanda interna. No obstant això, lamenta que "encara no s'ha materialitzat un impuls de creixement en l'entorn exterior" degut en general "a la debilitat econòmica dels principals socis comercials".

Lleu augment de l'ocupació

Respecte a l'ocupació i l'activitat de compres, ambdós indicadors van augmentar de forma lleu el febrer després d'un període de contracció durant gran part de 2023, mentre que la confiança en el futur ha estat la millor des de febrer de 2022. "Les empreses esperen una reactivació contínua de les vendes i la demanda durant els dotze mesos vinents", afegeix S&P Global en el comunicat.

Tot això malgrat que els terminis de lliurament es van prolongar encara més en febrer a causa del conflicte al mar Roig i les pertorbacions associades amb les rutes marítimes a través del canal de Suez. Algunes de les empreses enquestades asseguren que aquests retards han provocat una pujada dels preus de les entrades, encara que "les pressions competitives i els esforços per captar nous demanats han fet que els preus de venda disminuïssin de nou al febrer, encara que a la taxa més feble des d'agost de 2023".