La indústria catalana acumula una significativa expansió des de l'inici de 2024. La seva fortalesa l'ha convertit en l'eix del creixement de l'economia catalana en el primer semestre de l'any. Les darreres dades de l'Idescat mostrem com la indústria catalana es va accelerar a un ritme elevat (4,9% interanual) el segon trimestre del 2024. Una millora que ja es va registrar en el trimestre precedent, quan el sector manufacturer va créixer un 4,4% interanual, i es consolida la tendència iniciada l'any passat, quan el sector industrial va registrar una millora per les menors tensions als costos intermedis.
Tot plegat va permetre impulsar el creixement del PIB fins al 2,9% en el segon trimestre de l'any, segons recull la Nota de Conjuntura Econòmica que elabora el departament d’Economia i Hisenda amb les dades d’avanç del PIB que publica l’Idescat. Així, l’economia catalana manté un creixement elevat i acumula ja tres anys amb un ritme superior a la zona euro (0,6% interanual). El segon trimestre, l’avanç de l’economia catalana va mantenir el mateix ritme que el conjunt d'Espanya i es va situar molt per sobre d’altres economies de l’entorn, com França (1,1%) o Alemanya (-0,1%).
Menys exportacions de bens
De fet, l’atonia de la demanda europea es trasllada a les exportacions de béns, que disminueixen un 4,1% anual els primers cinc mesos del 2024, si bé les dades més recents han estat positives, segons Economia. Es palesa especialment en les exportacions catalanes al mercat comunitari, mentre que les destinades als EUA i al Regne Unit tenen un creixement destacat, en el període gener a maig de 2024, les últimes dades disponibles.
En concret, les exportacions de béns de Catalunya disminueixen un 4,1% interanual en l’acumulat fins al maig, llastrades per la feblesa de la demanda europea i la caiguda de les importacions europees. Tot i això, les dades de l’abril i el maig mostren creixements interanuals notables. Mentrestant, les exportacions de béns i serveis no turístics en volum se situen en nivells més normalitzats després del fort impuls el primer semestre del 2023, i el primer trimestre de l'any són un 10,7% superiors a les del mateix període del 2019.
L'evolució industrial destaca aquest any per la seva generalització en totes les branques d'activitat. Tot i que destaca el dinamisme de la fabricació de productes informàtics i d’equips elèctrics, de la indústria de l’automoció i també en els productes farmacèutics i els alimentaris.
En sentit contrari, destaca el comportament desfavorable de la metal·lúrgia i de la indústria tèxtil (tot i la millora en la dada més recent d’aquesta branca).
Els serveis i el turisme, també
Juntament amb el dinamisme de la indústria, el creixement del PIB català en el segon trimestre del 2024 es va veure impulsat per la solidesa del sector serveis que continua mantenint un ritme sòlid (una pujada del 2,3% interanual). En els primers tres mesos de l'any, l'augment registrat va ser una dècima superior, el 2,4%. Això ve determinat per l'impuls dels serveis tecnològics, els serveis a les empreses i el turisme i l’hostaleria. Durant el primer semestre, el turisme estranger ha continuat amb un creixement dinàmic, i les pernoctacions de turistes estrangers són un 4,7% més altes que el 2019.
Una altra activitat en alça ha estat la construcció, que s’accelera el segon trimestre (3,8%), després d’haver-se moderat el 2023 per l’enduriment de les condicions financeres. El sector de la construcció venia de tres trimestres en negatiu. Per això, va registrar un creixement moderat l’any 2023 (1,8%), amb una desacceleració derivada de l’enduriment de les condicions monetàries i del refredament del sector immobiliari. Durant el segon trimestre del 2024 el VAB de la construcció accelera el ritme d’un 1,2 % fins a un 3,8% interanual, entre altres factors, per la millora observada al segment immobiliari davant una menor incertesa sobre els tipus d’interès i per la fortalesa de la demanda d’habitatge.
La nota de conjuntura fa èmfasi en el fet que, durant el 2024, els indicadors relacionats amb la construcció residencial han mostrat senyals més estables i menys negatives que un any enrere. Es fixen en les dades sobre visats d’obra nova que han experimentat una millora els darrers mesos (després del descens del 2023), i anoten un creixement d’un 17,4% anual fins a l’abril (15,6% si també es tenen en compte els visats de reforma).
Això redunda en un impuls de l’ocupació en aquesta àrea d'activitat que, mesurada a partir de l’afiliació, ha mantingut el ritme de creixement (1,3% interanual el segon trimestre, igual que el primer). D’altra banda, el consum de ciment continua amb una dinàmica negativa (iniciada al segon trimestre del 2023), però menys que mesos enrere.
Per la seva banda, el valor afegit brut (VAB) del sector agrari anota un creixement destacat (10,7%), després de la forta davallada durant els dos últims anys, derivada de la sequera i de l’encariment d’inputs bàsics per al sector.
De cara a les perspectives del conjunt de 2024, la nota de conjuntura observa que el context econòmic segueix, però, amb riscos importants, per la feblesa econòmica a la zona euro, la resistència a la baixa d’algunes tensions inflacionistes i la persistència dels conflictes geopolítics.
El mercat de treball manté el dinamisme
A Catalunya, el mercat de treball va en consonància amb la recuperació. En el segon trimestre del 2024 l’afiliació registra un creixement destacat (2,6% interanual), i assoleix un nou rècord amb més de 3,8 milions d’afiliacions. L’ocupació amb dades de l'EPA creix un 1,9%, inferior al ritme del trimestre anterior, però es manté la fortalesa de l’ocupació indefinida. La taxa d'atur (9,4%) continua en els valors més baixos des del 2008, davant l’11,3% d’Espanya i el 6,4% de la zona euro.
Destaca també l’increment de l’ocupació als serveis de tecnologies de la informació i de menjar i begudes. L’ocupació indefinida segueix augmentant i la taxa de temporalitat se situa en un 12,9%, en línia amb els valors europeus.
En l'àmbit laboral, la nota de conjuntura també palesa que els costos laborals pugen un 3,8% el primer trimestre del 2024, per sota de trimestres anteriors, però per sobre de la inflació. Els costos salarials creixen un 4,2% i continuen la recuperació gradual del poder adquisitiu iniciada el 2023, ja que els augments salarials negociats en els primers sis mesos de 2024 (3,71%) són superiors als dels convenis plurianuals signats abans de 2024 (2,80%).