La política aranzelària del president dels Estats Units, Donald Trump, afronta un moment clau aquest 2 d'abril, amb l'entrada en vigor de nous impostos sobre productes importats, entre ells els automòbils i els seus components. Fins al moment, han entrat en vigor els aranzels a les importacions d'acer i alumini i els aplicats, amb diferents intensitats i abastos, a productes procedents de Mèxic, la Xina i el Canadà. A mitjans de març, Trump també va amenaçar la UE amb aranzels del 200% a tots els vins, xampanys i begudes alcohòliques, mesura que tindria una gran afectació a Catalunya i Espanya.

Pel que fa al sector perfumer, tot i que encara no ha rebut resposta oficial sobre els seus productes, també està posant el crit al cel davant d'aquests impostos. I és que Catalunya és un actor important en la indústria perfumera global. Segons dades d'ACCIÓ, 106 empreses catalanes van exportar productes de perfumeria i cosmètica als Estats Units l'any 2024, per un valor de 661,6 milions d'euros. En conjunt, els productes d'aquest àmbit van representar el 15,2% de les exportacions als EUA l'any passat, en comparació amb el 10% que van suposar l'any 2023.

Repercussió al consumidor

Davant d'aquestes amenaces, la multinacional catalana de fragàncies i moda Puig ja ha anticipat que els aranzels podrien desencadenar un augment de preus en el mercat. Marc Puig, president de la companyia, va assenyalar a principis de setmana que és "molt probable" que els aranzels impactin en els preus dels productes als EUA, on l'empresa compta amb una gran presència. "És molt probable que augmentem els preus als EUA si finalment aquest país imposa aranzels als productes", va indicar Puig, per afegir que Good Girl, de Carolina Herrera, és el número u en perfumeria femenina als Estats Units

Puig va recordar que entorn d'un 85% dels competidors de la multinacional en aquest país també són europeus, per la qual cosa tindran el mateix problema. Tot i la incertesa, el directiu va assegurar que el seu marge brut és del 75%, per la qual cosa aquests aranzels afectaran menys Puig que a altres sectors, i va agregar que aquest factor i la capacitat de vendes de la multinacional a tot el món faran que s'"atenuï" l'impacte potencial dels aranzels. En aquest sentit, la multinacional catalana va destacar que la companyia està contemplant "diferents escenaris", però va sentenciar: "Mentre no sapiguem quins aranzels s'aplicaran i en quin moment, és molt difícil poder predir quines implicacions pot tenir".

En una línia similar parla Andrei Boar, director del Departament d’Estratègia Empresarial i Gestió de la UPF-BSM, que recorda que "un aranzel és un impost més, per la qual cosa si apugen l'IVA, el producte es veurà afectat". A més, Boar afirma que, a la pràctica, els preus incrementaran segur i que serà el consumidor qui ho acabarà pagant. "El sector perfumer ven productes amb un preu inelàstic i, a banda del consumidor, seran les empreses més petites les que es veuran més afectades per aquests gravàmens". 

És el cas de l'empresari Luis Sans, propietari de Santa Eulàlia, que tot just ara ha engegat la seva empresa de perfumeria per crear les seves pròpies fragàncies. "Encara no exportem, no ho estem fent, i hem endarrerit l'obertura als Estats Units fins que això s'aclareixi", argumenta el directiu, que diu que "ara mateix tot és una incògnita, però evidentment que el producte final es veurà repercutit i els negocis més petits seran els més damnificats".

El sector perfumer s'enfronta així a una cruïlla: ajustar preus i marges per fer front als aranzels o assumir pèrdues davant una possible caiguda en la demanda. Les petites empreses, amb menys capacitat de maniobra, seran les més vulnerables davant aquesta nova amenaça.

Aranzels que entren en vigor el 2 d'abril

A partir d'aquest dimecres, entrarà en vigor un aranzel del 25% per tots els automòbils importats pels Estats Units, així com pels components no fabricats als EUA ni tampoc a Mèxic i al Canadà, extens d'aquests impostos. A més, s'espera l'entrada en vigor també de gravàmens a les importacions de productes agrícoles, farmacèutics, a més de microxips i semiconductors, que podrien vorejar també el 25%. 

També aquest 2 d'abril, entren en vigor aranzels del 25% a països que comprin petroli de Veneçuela, sigui de forma directa o a través d'una tercera part. El 30 de març, EUA va notificar als socis de la petroliera estatal PDVSA, entre les quals hi ha Repsol, que els seus permisos d'exportacions de cru des de Veneçuela quedaven cancel·lats.