El sector industrial reclama al govern espanyol estendre les condicions del contracte relleu al sector, prorrogades fins a final d'aquest any, així com reprendre la negociació sobre aquesta modalitat, bonificada i vinculada a les jubilacions parcials, que va quedar pendent després de l'avançament electoral. "Cal renovar el pactat fins a 2027 i obrir una taula per analitzar quins sectors i quines activitats concretes podrien tenir aquest contracte relleu", reclama en declaracions a EFE el secretari general de la Federació d'Indústria (FICA) d'UGT, Mariano Hoya, que avança mobilitzacions abans de final d'any si no es compleixen aquestes peticions.
El mateix opina la secretària general d'Indústria de CCOO, Garbiñe Espejo, que reclama estendre les condicions del contracte relleu per al sector manufacturer fins que s'abordi una negociació més àmplia sobre aquest model de contracte, que explica que s'ha d'ampliar a tots els sectors. Per a UGT, en canvi, aquesta extensió del model ha de circumscriure's a una sèrie d'activitats, com la construcció o les cambreres de pis, les kellys, i no fer-se de forma generalitzada, explica Hoya.
La patronal Confemetal també assenyala la importància d'aquest mecanisme per al rejoveniment de les plantilles i l'augment de la formació en el sector industrial. "Que no s'ampliï aquesta figura és una complicació. Si el termini s'acaba, les empreses no hi podran recórrer i les plantilles no es rejoveneixen ni augmentarà la formació", que incideixen en la falta d'interlocutor davant d'un Govern en funcions.
Negociació en suspens
El govern espanyol s'havia donat de termini fins al 30 de juny, i prèvia negociació en el marc del diàleg social, per presentar una proposta davant del Pacte de Toledo per modificar la regulació de la jubilació parcial i el contracte relleu. La convocatòria anticipada d'eleccions va deixar el tema en l'aire, però sí que es va recollir com a recomanació en l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva (AENC) tancat el maig entre patronal i sindicats, així com en el pacte programàtic entre el PSOE i Sumar amb l'objecte de reeditar el govern progressista de coalició.
"Es durà a terme una nova regulació de la jubilació parcial i del contracte de relleu que garanteixi la qualitat en l'ocupació dels rellevistes i que tingui en compte la penositat més gran del desenvolupament de certes activitats (en molts casos, fortament feminitzades) a partir de certa edat, especialment de la indústria manufacturera" recull el programa.
El contracte relleu ha anat disminuint la seva presència en els cinc últims anys fins a reduir-se la meitat, passant dels 15.487 que es van firmar l'any 2017 als 8.391 de l'any passat, segons les dades de contractació disponibles en el servei públic d'ocupació (SEPE). Només en els nou primers mesos de 2023 s'han firmat 5.894 contractes relleu, xifra que està en línia amb els 5.827 rubricats en el mateix període de l'any passat.
Atenent les activitats en les quals es donen aquest tipus de contractes, destaquen els 2.010 firmats en l'àmbit de l'administració pública, afegits als 1.280 de l'educació i els 854 de les activitats sanitàries. A la indústria es van tancar 755 contractes relleu, principalment en la fabricació de vehicles (248) i en la indústria de l'alimentació, mentre que en l'àmbit del transport i emmagatzemament es van donar 197 d'aquests contractes en el transport terrestre i per canonada i 151 en l'emmagatzemament.
Aquesta figura està recollida al conveni col·lectiu estatal de la indústria del metall i tots els acords provincials recullen la possibilitat de realitzar un contracte relleu en casos de jubilació parcial, excepte els de Badajoz, Burgos, Càceres, Màlaga, Múrcia, Ourense i Pontevedra. Segons la memòria de la negociació col·lectiva en la indústria del metall de 2022, elaborat per Confemetal, a Lleida i a Astúries, es recull la figura del contracte relleu, però vinculada a la jubilació forçosa a 65 anys en cas de sectors masculinitzats i sempre que es tingui dret a la pensió completa.