L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha elevat fins al 0,6% el creixement registrat per l'economia espanyola en el primer trimestre de l'any. L'organisme millora així una dècima el comportament del producte interior brut (PIB) en els tres primers mesos de l'any respecte a l'inicialment estimat, segons les dades publicades aquest divendres.

D'aquesta manera, el creixement econòmic trimestral ha estat sustentat per una notable recuperació de les exportacions, que han passat de caure en el quart trimestre a avançar un 5,7% en els primers mesos de 2023, així com de la inversió empresarial, que ha crescut un 3,5% en l'esmentat període.

Així mateix, la bona evolució de les exportacions i la inversió s'ha produït en un context en el qual el consum de les famílies s'ha desplomat, amb una contracció de l'1,4%, de manera que la demanda nacional (consum i inversió) ha restat 0,9 punts a l'avenç trimestral del PIB, mentre que la demanda exterior (exportacions i importacions) ha contribuït amb 1,5 punts.

En termes interanuals, el PIB va créixer encara més i es va elevar 1,1 punts percentuals, des del 3,1% al 4,2%. Es tracta d'una taxa quatre dècimes superior a l'estimada al principi. Segons les dades d'Estadística, la demanda nacional va aportar 1,4 punts al creixement del PIB interanual en el primer trimestre, xifra tres dècimes superior a la del trimestre precedent, mentre que la demanda externa va contribuir amb 2,8 punts, nou dècimes més.

Les dades de l'organisme publicades aquest divendres incorporen diferents revisions que afecten trimestres anteriors. En aquest sentit, s'ha revisat una dècima a l'alça el creixement intertrimestral del segon trimestre de 2022, fins al 2,6%, i en una altra dècima el del quart trimestre de l'any passat, fins al 0,5%.

D'igual forma, s'ha revisat una dècima a la baixa la dada del primer trimestre de 2022, fins al 0,5%. A més, l'INE ha rebaixat dues dècimes el creixement interanual del primer trimestre de 2022, fins al 6,3%, ha millorat en dues dècimes el del quart trimestre de l'any passat, fins al 3,1%, i en una dècima el del tercer trimestre, fins al 4,9%.

Fre en el consum i més creixement interanual

En el primer trimestre de l'any, el PIB va créixer un 0,6%, una dècima més que en el trimestre anterior, però no pel consum, que va experimentar una frenada com ja es va avançar en les dades preliminars. D'aquesta manera, el consum de les llars va caure un 1,3% i ja suma dos trimestres consecutius de reculades. Una situació que no es degui des del primer trimestre de 2021.

Respecte a la despesa pública, aquest es va contreure un 1,6% durant els tres primers mesos de l'any, després d'haver registrat un augment de l'1,8% i del 2,1% en els dos últims trimestres de 2022. Es tracta també del seu major descens trimestral des del quart trimestre de 2021. Per contra, la inversió va créixer un 1,1% en el primer trimestre de l'any després de dos trimestres en negatiu.

Pel que fa a termes anuals, el PIB del primer trimestre va créixer un 4,2%, taxa 1,1 punts superior a la del trimestre anterior, amb una aportació de la demanda nacional d'1,4 punts i una contribució de l'externa de 2,8 punts, la més alta des del segon trimestre de 2022. El consum de les llars va moderar el seu creixement interanual 1,4 punts en el primer trimestre, fins a l'1,6%, la seva menor alça des del primer trimestre de 2021, mentre que la despesa pública va desaccelerar el seu avanç interanual 1,1 punts, fins a l'1,4%.

Per part seva, la inversió va créixer a menor ritme en taxa interanual, des del 2,5% al 0,7%. Es tracta també de la seva menor alça des de l'últim trimestre de 2021. En el costat contrari es troben les exportacions, que van accelerar el seu creixement interanual fins a tres punts, aconseguint el 10,2%, mentre que les importacions van avançar un 3,3% interanual, 1,2 punts més que en el quart trimestre de 2022.

L'ocupació va créixer un 0,4%

Quant a les dades d'ocupació que recull l'INE, també van registrar un augment en el primer trimestre. D'aquesta manera, l'ús de l'economia, en termes d'hores treballades, va pujar un 0,4% entre gener i març respecte al trimestre anterior, la qual cosa suposa un creixement de cinc dècimes més que en el trimestre anterior.

Si s'observa la comparació en termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades va retrocedir 1,5 punts, fins a l'1,4%. Xifres que suposen el seu menor creixement en dos anys. Per part seva, els llocs equivalents a temps complet es van incrementar un 2,3% interanual, tres dècimes més que en el quart trimestre, la qual cosa suposa que en un any s'han creat 426.000 llocs de treball equivalents a temps complet.