L'economia espanyola va créixer un 2,5% el 2023, una dècima més de l'esperat pel govern d'Espanya, després d'anotar-se en l'últim quart de l'any un repunt trimestral del 0,6%, dues dècimes més que el trimestre anterior, segons la Comptabilitat Nacional publicada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les dades de la qual coincideixen amb les que es van avançar a finals de gener.
D'aquesta manera, l'economia espanyola va encadenar el 2023 el seu tercer creixement anual consecutiu, encara que el de l'any passat ha estat el més moderat de l'esmentat període: el 2021, el PIB va avançar un 6,4%, el 2022 va créixer un 5,8% i ara ha suavitzat el seu impuls fins al 2,5%. Aquests tres anys de creixement s'han produït després del descens històric del PIB de l'11,2% provocat per la irrupció del coronavirus.
La demanda nacional va aportar 1,7 punts al creixement del PIB el 2023, xifra 1,2 punts inferior a la de 2022, mentre que la demanda externa va contribuir amb vuit dècimes, 2,1 punts per sota de l'exercici anterior. El PIB a preus corrents es va situar el 2023 en 1.461.889 milions d'euros, un 8,6% més que el 2022.
En el quart trimestre de 2023, el PIB a preus corrents va registrar un creixement interanual del 7,1%, taxa 1,1 punts inferior a la del trimestre anterior, en tant que va mostrar un repunt trimestral del 2,7%, fins a situar-se en 374.877 milions d'euros, nou màxim històric trimestral.
Segons les dades de l'INE, la inversió va avançar un 0,8% en 2023, encadenant així el seu tercer any consecutiu en positiu. No obstant això, aquesta taxa és 1,6 punts inferior a la de 2022, quan la inversió va créixer un 2,4%, i està també per sota del 2,8% de 2021.
Per sectors econòmics, els serveis van créixer un 3,2% en 2023, per sobre dels avanços del 2,3% en construcció i del 1,8% en la indústria. Per contra, l'agricultura va ser l'únic sector amb un valor afegit brut negatiu, del -1,9%.
El sector serveis va superar en 2023, per primera vegada, el bilió d'euros en pes sobre el PIB en aconseguir 1,001 bilions a preus corrents. En valors relatius, aquest sector va representar el 68,5% del PIB, el percentatge més alt des de 2014.
El PIB accelera el seu creixement interanual al 2%
En taxa interanual, el PIB del quart trimestre va créixer un 2%, la qual cosa suposa una dècima més que en el trimestre precedent. D'aquesta manera, l'economia espanyola suma onze trimestres consecutius d'avanços interanuals.
El creixement interanual del PIB en l'últim quart de l'any passat es deu exclusivament a l'aportació de la demanda interna (2,1 punts, la més alta des del tercer trimestre de 2022), ja que el sector exterior va presentar una contribució negativa d'una dècima.
El consum de les llars va accelerar el seu creixement interanual gairebé dos punts en el quart trimestre de 2023, fins al 2,3%, mentre que la despesa pública va augmentar un 4,1%, sis dècimes menys. La inversió, per part seva, va avançar un 2,1%, enfront de l'estancament que va experimentar el trimestre previ, mostrant així el seu major increment interanual des del tercer trimestre de 2022.
Les exportacions i les importacions van recuperar taxes positives després de créixer un 1% i un 1,7% interanual en el quart trimestre, en contrast amb les caigudes de l'1% i del 2,4% del trimestre precedent. Són els majors repunts interanuals que experimenten les exportacions i importacions des del primer trimestre de 2023.
El consum es modera en la recta final de l'any
En la recta final de 2023, el PIB va créixer un 0,6%, dues dècimes més que en el tercer trimestre. El consum de les llars va avançar un 0,2% entre octubre i desembre, moderant en un punt l'augment que havia experimentat en el trimestre previ.
En paral·lel a la moderació del consum de les famílies, la despesa pública també va moderar el seu creixement trimestral a l'1%, sis dècimes menys, en tant que la inversió va ampliar la seva contracció un punt, fins al -1,6%, el seu major retrocés trimestral des del quart trimestre de 2022.
Per part seva, després de dos trimestres en negatiu, les exportacions i importacions van avançar un 2,7% i un 2,5% en l'últim quart de 2023.
L'ús de l'economia, en termes d'hores treballades, va augmentar un 0,7% en el quart trimestre respecte al trimestre anterior, set dècimes més que en el trimestre anterior. En termes interanuals, el nombre d'hores efectivament treballades va ampliar el seu creixement nou dècimes, fins al 2,8%.
Per part seva, els llocs equivalents a temps complet es van incrementar un 3,9% interanual, el seu major avanç interanual des del segon trimestre de 2022 i sis dècimes per sobre de la taxa del trimestre anterior.
Descens de la productivitat
La productivitat per hora efectivament treballada va baixar un 0,8% interanual en l'últim quart de 2023, el seu major descens des del segon trimestre de 2021. La productivitat per lloc de treball equivalent a temps complet es va contreure un 1,8% interanual, ampliant la caiguda del trimestre anterior (-1,3%). De fet, no baixava tant des del primer trimestre de 2021.
La remuneració total dels assalariats va avançar un 8,8% interanual en el quart trimestre de 2023, una dècima menys que en el trimestre anterior. Per part seva, l'excedent brut d'explotació va augmentar un 2,3% interanual, enfront del 6,5% del trimestre previ, el seu menor repunt des del primer trimestre de 2021.
El deflactor del PIB va augmentar un 5% interanual en la recta final de l'any passat, taxa 1,1 punts inferior a la del tercer trimestre. En taxa intertrimestral es va incrementar un 2,1%.
Valoració de Carlos Cuerpo de les dades del PIB
El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha subratllat que les dades definitives de creixement de 2023 publicats avui per l'INE "confirmen, una vegada més, la bona marxa de l'economia espanyola".
"Enfront de les prediccions catastrofistes i els relats esbiaixats, les xifres són clares i incontestables", ha dit Cos, que ha destacat que el creixement del 2,5% reeixit és 2023 és "més de cinc vegades superior al de la mitjana de la zona euro i el més elevat entre les principals economies europees".