Els contractes de lloguer firmats des de l'entrada en vigor de la Llei d'Habitatge (el 25 de maig de 2023) i que vagin a actualitzar la seva renda per a aquest 2025, hauran d'utilitzar ja el nou índex creat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest índex s'ha publicat aquest dijous per primera vegada, s'anirà actualitzant mes a mes i marcarà el límit per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge.
En concret, l'INE situa al 2,20% l'índex, però l'actualitzarà de manera mensual. Sempre estarà expressat amb dos decimals, i s'utilitzaran les últimes dades mensuals disponibles, que serà el que marcarà el preu a què es revaloraran els contractes d'arrendament firmats després de maig de 2023.
El nou índex considera conjuntament l'IPC, la inflació subjacent i les diferències entre les taxes de creixement anual tant de l'IPC com de la inflació subjacent de cada mes, i un paràmetre, definit a proposta de la Direcció General de Política Econòmica, que té relació amb el creixement esperat a llarg termini de l'esmentat índex.
A aquestes diferències se li aplicarà un coeficient moderador definit a proposta conjunta de la Direcció General d'Habitatge i Terra del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana i de la Direcció General de Política Econòmica del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, en consideració a les circumstàncies del mercat del lloguer d'habitatge.
D'aquesta manera, amb la publicació d'aquest nou índex per part de l'INE, l'índex de referència que s'utilitzarà com a límit per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge serà el mínim valor entre la taxa de variació anual de l'IPC, la taxa de variació anual de la inflació subjacent i la taxa de variació anual mitja ajustada, elaborada segons preveu la metodologia aprovada.
Amb la publicació d'aquest índex, Estadística dona compliment a la disposició addicional onzena de la Llei pel Dret a l'Habitatge, que estableix que l'organisme definirà, abans del 31 de desembre de 2024, un índex de referència per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge, que es fixarà com a límit per tal d'evitar increments desproporcionats en la renda dels contractes d'arrendament.
El 2024 l'actualització de les anualitats del lloguer va estar limitada de manera extraordinària al 3% per l'increment dels preus derivats de la guerra d'Ucraïna. Tanmateix, aquest límit no ha estat l'únic límit que el govern espanyol ha aprovat com a resposta a la crisi inflacionària per la guerra d'Ucraïna.
L'Executiu ja va limitar a través d'un Reial Decret-Llei l'actualització anual dels contractes d'arrendament per a 2022 i 2023 en funció de l'Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), que està topat al 2% i mai podrà ser inferior al 0%.
Contractes firmats abans de maig del 2023
En el cas dels contractes que hagin estat firmats abans de l'entrada en vigor de la Llei pel Dret a l'habitatge, és a dir, firmats abans de maig de 2023, aquests continuaran actualitzant la seva renda anual amb la dada de l'Índex de preus al consumidor (IPC) o IGC, segons consti al contracte de lloguer firmat.
Segons aclareixen fonts del Ministeri d'Habitatge a Europa Press, en funció del que els llogaters hagin firmat als contractes de lloguer previs a maig de 2023, la revalorització anual d'aquesta renda es farà utilitzant la dada de la inflació en data de cada actualització o l'IGC, que mai no podrà ser superior al 2%.