L'Institut Nacional d'Estadística ha publicat les dades revisades del creixement econòmic del tercer trimestre, reflectint una desacceleració en l'economia espanyola de gairebé dos punts entre juliol i setembre, fins a situar-lo en el 0,1%, davant el 2% del trimestre anterior. El motiu principal es deu, sobretot, a la frenada de la inversió empresarial i a la moderació del consum de les cases durant l'estiu.

Aquest creixement del 0,1% és una dècima inferior a l'avançat el passat 28 d'octubre, quan l'INE va estimar un avenç trimestral del PIB del 0,2%. Tanmateix, el creixement de l'economia espanyola en taxa interanual que es va avançar el passat 28 d'octubre, del 3,8%, s'ha revisat a l'alça en sis dècimes, fins al 4,4%. Aquesta taxa, tanmateix, contrasta amb el creixement del 7,6% del segon trimestre de l'any.

L'organisme estadístic ha explicat que en l'avenç de dades del tercer trimestre la majoria dels indicadors estadístics sobre l'evolució econòmica recent oferien resultats fins a l'agost. No obstant això, els resultats que es publiquen aquest divendres ja incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l'evolució econòmica del tercer trimestre, "la informació del qual inclou ja, en la immensa majoria dels casos, el conjunt del mateix", precisa.

En resum, amb les noves dades revisades que publica l'INE aquest divendres, el PIB va créixer en taxa anual el 7% el primer trimestre, el 7,6% el segon i el 4,4% el tercer. Les xifres corregeixen a l'alça la seqüència prèvia del 6,7%, el 6,8% i el 3,8%. Les dades també mostren la desacceleració de l'economia espanyola. En qualsevol cas, la revisió a l'alça duta a terme per la institució, que depèn del Ministeri d'Economia, implica que Espanya aconseguirà superar les previsions de creixement actuals.

Frenada en el consum de les famílies a l'estiu

El creixement trimestral del 0,1% registrat en el tercer trimestre es deu a la desacceleració del consum les cases, ja que aquest només va augmentar un 0,1%, la qual cosa suposa 1,6 punts menys que en el trimestre anterior. La frenada a la despesa de les famílies ha anat en paral·lel en el temps amb l'escalada de les inflacions fins als dos dígits com l'obtinguda al juliol, quan l'IPC va marcar un màxim del 10,8%.vPer la seva part, el consum de les institucions sense finalitats de lucre va avançar un 0,9%, davant el creixement del 0,5% del trimestre anterior, mentre que la despesa pública, per la seva part, es va disparar un 1,4% entre juliol i setembre, tornant a taxes positives després de tres trimestres consecutius de descensos.

La inversió, per la seva part, va baixar un 0,1% en el tercer trimestre, davant l'avenç del 2,9% del trimestre anterior. Es tracta de la seva primera taxa negativa després de dos trimestres consecutius en positiu, principalment a causa de la caiguda en un 0,6% de la inversió en habitatge, en contrast amb l'ascens del 7,6% del segon trimestre.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions van desaccelerar el seu avenç trimestral fins a l'1,5%, davant del 5,4% previ, mentre que les importacions van créixer un 3%, igual que el trimestre anterior.

La desacceleració del PIB interanual en dades

El descens interanual del 7,6% al 4,4% queda de la manera següent. El consum de les llars va moderar el creixement dos punts el tercer trimestre, fins a l'1,4%, mentre que la despesa pública va seguir en negativa per quart trimestre consecutiu en mostrar una reculada interanual del 2%, davant del -2,9% del trimestre anterior.

Per dades sectorials, la construcció va liderar el creixement interanual, amb un augment del valor afegit brut del 5,6%, seguit dels serveis, amb una alça del 5%, i de la indústria (+3,3%). En canvi, l'agricultura va registrar un descens del 3%.

Pel que fa a l'ocupació, mesurada en termes de Comptabilitat Nacional, aquesta va créixer un 2,9% interanual el tercer trimestre, 2,3 punts menys que el trimestre anterior, fet que suposa un augment de 540.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. En termes interanuals, les hores efectivament treballades van pujar un 3,3% el tercer trimestre, taxa similar a la del trimestre anterior.

La inflació industrial es modera un 20,7%

Aquest divendres l'INE també ha publicat les dades d'inflació per al sector industrial, que reflecteixen una moderació a la taxa interanual. Segons l'organisme, els preus industrials van moderar el creixement interanual al novembre fins al 20,7% pels costos energètics més baixos i van baixar un 2,2% en relació amb el mes anterior. Amb el repunt interanual del novembre, gairebé 4,5 punts inferior a l'experimentat a l'octubre, la inflació del sector industrial encadena 23 mesos consecutius de taxes positives.

Aquest fre a l'escalada de preus es deu fonamentalment a l'energia, que va retallar la variació anual gairebé 12 punts, fins al 38,6%, per l'abaratiment de la producció d'energia elèctrica i de la refinació de petroli, així com als béns intermedis, la taxa anual dels quals va baixar més de 2,5 punts, fins al 13,2%, pel menor cost en la fabricació de productes químics bàsics i de productes de ferro.

Per contra, els preus dels béns de consum no durador van elevar al novembre la taxa interanual tres dècimes, fins al 14,5%, per l'encariment de la fabricació de productes lactis. Segons l'INE, sense comptar l'energia, els preus industrials van mostrar el mes de novembre passat un repunt interanual del 12,1%, taxa 1,1 punts inferior a l'octubre i més de 8,5 punts per sota de la taxa general.