L'índex de preus de consum (IPC) als Estats Units va pujar dues dècimes a l'octubre i es va situar en el 2,6%, segons ha informat aquest dimecres l'Oficina d'Estadístiques Laborals, una alça que trenca la ratxa de sis mesos consecutius a la baixa. La inflació subjacent, la que no té en compte ni els productes energètics ni els alimentaris sense elaborar i que és una de les dades en les quals més es fixa la Reserva Federal (Fed) per decidir sobre tipus d'interès, es va mantenir sense canvis, en el 3,3%. En termes mensuals, els preus de consum van pujar dues dècimes, el mateix increment que durant els últims tres mesos.

Així, l'índex d'habitatge va créixer un 0,4%, la qual cosa representa més de la meitat de l'augment mensual dels preus de tots els articles, i en l'àmbit interanual acumula una alça del 4,9%. El sector d'aliments també va pujar durant el mes d'octubre, el 0,2%, amb una pujada interanual del 2,1%. Per la seva part, la divisió d'energia es va mantenir sense canvis durant el mes, després de disminuir un 1,9% al setembre, i acumula una baixada interanual del 4,9%.

Baixada de tipus als EUA

Dijous passat, la Fed va anunciar una baixada dels tipus d'interès als Estats Units d'un quart de punt, la segona caiguda consecutiva des de setembre. La taxa de referència dels tipus se situa així en un rang del 4,5% al 4,7%. En línia amb els comunicats previs, la Fed va explicar que per considerar ajustaments addicionals s'avaluaran acuradament les dades econòmiques entrants, entre ells la inflació. Després de les onze pujades dutes a terme des de març de 2022 per controlar els preus, la taxa de referència dels tipus d'interès se situa des de juliol de 2023 en un rang del 5,25% al 5,5%, la xifra més alta des de gener de 2001.

No obstant això, el mes de setembre passat el banc central va decidir iniciar la reducció de tipus, encoratjat pel descens sostingut que ha tingut la inflació en els últims mesos (fins a la pujada registrada aquest dimecres). Pel que fa a l'atur, un altre indicador que la Fed observa de prop per prendre les seves decisions, a començaments de mes es va conèixer que la creació d'ocupació als Estats Units es va desplomar a l'octubre fins als 12.000 llocs de treball nets, 211.000 menys que el mes previ a conseqüència de l'impacte dels huracans i les vagues.

L'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS en anglès) va informar que, tanmateix, la taxa d'atur es va mantenir en el 4,1%, una xifra encara molt baixa, segons els economistes. En general, l'economia nord-americana continua sòlida, sense risc de recessió. El producte interior brut (PIB) va créixer el 0,7% en el tercer trimestre de 2024, la mateixa xifra registrada en el segon trimestre. Abans que acabi l'any, els membres del Comitè Federal del Mercat Obert (FOMC en anglès) tenen previst celebrar una altra reunió sobre tipus d'interès, que tindrà lloc el 17 i 18 de desembre.