La inflació i la pujada de tipus d'interès estan pressionant més les famílies que les empreses. El Banc d'Espanya adverteix al seu últim informe de situació financera que, en els primers mesos de 2023, les llars han començat a tenir problemes amb el pagament dels seus préstecs. De fet, crida l'atenció sobre els que estan en vigilància especial (els que porten més de 30 dies de retard) perquè s'han disparat. Mentre que en les empreses ha ocorregut al contrari, han descendit amb força.
El supervisor explica que els préstecs morosos, els que acumulen impagaments superiors a 90 dies, són estables tant a les llars com en les empreses, de moment. De fet, els nivells de mora estan en mínims des de 2008. Tanmateix, els préstecs en vigilància especial, aquells en els que el risc de crèdit ha augmentat significativament des de l'originació, però encara no presenten les condicions per ser classificats com a morosos, pugen ja dues xifres en el cas de les famílies, la qual cosa anticipa que els morosos també ho faran.
El BdE indica que els préstecs en vigilància especial de les llars van començar a despuntar a finals de l'any passat, i a tancament de març ja registraven un creixement del 18% respecte al mateix període de 2022. Aquest augment s'està produint principalment en el crèdit al consum i encara menys, en el crèdit per a l'adquisició d'habitatge.
Els mateixos bancs donen per fet que molts d'aquests préstecs en vigilància especial es convertiran en morosos i ja han avançat que realitzaran més provisions, per estar preparats davant d'un repunt de la morositat aquest 2023. Actualment, la taxa de mora se situa en el 3,5%, però els experts veuen alces per a aquest 2023 i el pròxim 2024, que en cap cas no arribarà al nivell rècord del 13% que es va assolir el 2013.
El mateix Banc d'Espanya també adverteix en aquest informe que, tornar un crèdit a tipus d'interès variable, és ara un 65% més car que el 2021 per la pujada de tipus, i concretament, de l'euríbor. El que està afectant el 51% de les llars endeutades i aproximadament a un terç de les famílies en general.
Les empreses, cada vegada més sanes
En el costat oposat hi ha les empreses, la inflació els està donant oxigen perquè moltes d'elles estan podent traslladar les pujades de costos als preus. Així, el Banc d'Espanya "no observa senyals de deteriorament" en la qualitat dels seus crèdits. Ja que els préstecs en mora van caure un 14,9% el març respecte a l'any passat, sent els retrocessos encara més acusats als sectors més afectats per la pandèmia, la capacitat de pagament de la qual ha millorat segons s'ha anat recuperant l'activitat econòmica després de l'aixecament de les restriccions a la mobilitat.
I a diferència de les llars, aquí els préstecs en vigilància especial sí que han continuat reduint-se de forma significativa des que va començar l'any. A tancament de març, la caiguda era del 17,1% respecte a 2022, sent també aquesta caiguda més intensa (del 28,3%) als sectors més afectats per la pandèmia, com el turisme o l'hostaleria.
Les empreses estan cada vegada més sanes. De fet, la seva ràtio d'endeutament ha continuat reduint-se en l'inici de 2023. En aquest sentit, l'informe recorda que el nombre de concursos de creditors va despuntar durant la segona meitat de 2022 condicionats per l'acabament de la moratòria concursal, una mesura que es va posar en vigor durant la pandèmia per evitar fallides. Tanmateix, en el primer trimestre de 2023, la ràtio de concursos respecte al nombre de societats actives se situava en nivells lleugerament superiors a la mitja que s'obté des de 2005, però inferiors als observats durant la crisi financera global.
Així mateix, el Banc d'Espanya també destaca al seu informe la millora del marge i la facturació de les empreses respecte a l'any passat. De fet, coincideix amb el Govern espanyol, que acaba de posar en marxa un 'Observatori de Marges Empresarials' per analitzar que empreses s'estan veient més beneficiades per la pujada de tipus, que les empreses energètiques són les que més han millorat les seves vendes (creixen un 103%), seguides de les del sector d'informació i comunicacions (20,3%).
Finalment, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos, posa en relleu que les empreses no necessiten ni estan demandant tant crèdit com en anys anteriors, i no només per la pujada de tipus d'interès, que fan que tornar-lo sigui més car. També perquè els seus matalassos de liquiditat són per sobre de 2019, i en conseqüència, té menys necessitat per finançar inversions.