L'índex de preus de consum puja al març el 3,2% en termes interanual, la qual cosa suposa una tornada al creixement en col·locar-se 4 dècimes per sobre del mes de febrer (2,8%). El repunt era esperat pels experts que preveuen un senda alcista fins a l'estiu, per anar relaxant les pujades interanuals fins a tancar l'any en l'entorn del 3%, segons les dades avançades del mes per l'INE que es confirmaran el 12 d'abril.
Aquesta evolució és deguda, principalment, a la pujada dels preus de l'electricitat (l'IVA de l'electricitat ha pujat el gener del 5% al 10% i al març a fins al 21) i carburants, davant la baixada de març de 2023. En sentit contrari, destaquen els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, els preus de les quals apugen menys que el mateix mes de l'any anterior.
En termes mensuals, els espanyols han vist com el cost de la vida s'encareix un 0,8% en comparació amb febrer (0,4% mensual), una de les pujades més grans esperades per al present any. La inflació subjacent, que exceptua els aliments frescos i l'energia -productes més volàtils- ha moderat el seu creixement al 3,3%, 2 dècimes per sota de febrer (3,5%).
Això suposa que l'índex general i la subjacent estan a punt de tornar a creuar-se, perquè en aquests moments la separació és d'una dècima (3,2% l'IPC i un 3,3% la subjacent), una cosa que no succeïa des de 2022. Els experts assenyalen que és una anomalia que la subjacent (que implica una inflació més persistent i difícil de reduir) sigui per sobre de l'índex general. Una anomalia que podria corregir-se aquest mes d'abril, quan per primera vegada en molts mesos la subjacent sigui inferior a l'IPC.
La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat en declaracions a RNE que el repunt interanual de la inflació és "puntual", motivat per la pujada de l'IVA de l'electricitat i ha destacat que l'"important" és observar l'evolució de la inflació subjacent, "que segueix la seva tendència a la baixa". "La inflació subjacent, és a dir, excloent també el component de l'energia, està tenint un comportament molt adequat i acompanya a la resta de dades econòmiques al nostre país, que continuen posant de manifest que la política econòmica que estem practicant és una política d'èxit", ha recalcat Montero.
Comparació Unió Europea
El mes de març la taxa de variació anual estimada de l'IPCA (índex de preus de consum harmonitzat) se situa en el 3,2%, tres dècimes per sobre que la registrada el mes anterior, la mateixa que l'índex general. No obstant això, la variació mensual estimada de l'IPCA és de l'1,3%, davant el 0,8% de l'índex general.