Els Estats Units continua baixant la taxa d'inflació. El país nord-americà ha publicat aquest dimarts la taxa interanual de l'IPC, que reflecteix una baixada al gener fins a situar-se en el 6,4%, una dècima per sota de la de desembre, segons les dades ofertes per l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, en anglès). És la taxa més baixa des d'octubre de 2021.
Es tracta del setè mes consecutiu amb descensos. No obstant això, en termes mensuals els preus de consum van pujar mig punt, després de l'increment del 0,1% registrat al desembre, i en un moment en el qual s'analitza si les pujades dels tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed) tenen efecte en la baixada dels preus.
En aquest sentit, la pujada de preus interanual de l'energia va experimentar en el primer mes de l'any una alça del 8,7% i va créixer un 2% a nivell mensual. Quant als aliments, aquests es van encarir un 10,1% en la taxa interanual.
Però l'índex que més es va veure incrementat a nivell mensual va ser el relacionat amb l'habitatge. Les dades publicades per la BLS mostren un augment de set dècimes respecte a desembre i ja acumula una pujada interanual del 7,9%.
Per part seva, la inflació subjacent dels Estats Units, que és el resultat d'excloure del càlcul els preus dels aliments i l'energia, es va situar al gener en el 5,6%. Es tracta de la taxa més baixa des de desembre de 2021.
Els tipus continuaran pujant fins a l'objectiu del 2% d'inflació
La inflació als Estats Units continua baixant, però l'objectiu encara no s'ha complert. La Fed continua pujant els tipus d'interès per a provocar un descens en els preus i seguirà amb aquesta política monetària, com ja ha avisat el president de l'organisme, Jerome Powell. L'última pujada es va produir el passat 1 de febrer, l'octava des de març de l'any passat, amb una alça de 0,25 punts. Un increment menor que els registrats anteriorment i que comença a reflectir la moderació de la Fed.
No obstant això, Powell continua insistint que serà necessari continuar elevant els tipus d'interès durant un temps, ja que el procés de "desinflació" només acaba de començar i "té un llarg camí a seguir". Fins ara, la Fed ha elevat vuit vegades consecutives els tipus des de març de 2022, situant-los en el 4,5%, la xifra més alta des de setembre de 2007.
En aquest sentit, Powell va recordar recentment que l'objectiu de l'organisme monetari és retornar la inflació al 2%, un procés que no serà immediat. Pel que la Fed espera que no sigui fins l'any vinent quan s'aconsegueixi l'objectiu marcat, a pesar que creï que 2023 serà un any de caigudes significatives".
La inflació estatunidenca es troba actualment en el 6,4%, taxa molt per sota des que aconseguís el seu pic màxim el juny passat, quan va registrar un 9,1%. Encara queda recorregut perquè el país nord-americà aconsegueixi rebaixar els preus fins a l'anhelat 2%.