La taxa d'inflació als Estats Units va caure un punt el mes de juny, fins al 3%. Es tracta del nivell més baix registrat des d'abans de la pandèmia i completa d'aquesta manera un any seguit de baixades, segons les xifres publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS) aquest dimecres. En termes mensuals, els preus de consum van pujar dues dècimes respecte al mes de maig.
La inflació nord-americana ha baixat durant dotze mesos consecutius des que el juny de 2022 batés el seu rècord dels últims quaranta anys en col·locar-se en el 9,1%. Les pujades dels tipus d'interès aprovades des d'aleshores per la Reserva Federal, així com l'abaratiment de l'energia, han permès que la taxa d'inflació als Estats Units se situï ara en nivells previs a la pandèmia i al seu índex més baix en dos anys.
Precisament, els preus de l'energia han caigut en un any el 16,7% segons la BLS, mentre que els aliments van pujar en aquell temps el 5,7%. La taxa anual de la inflació subjacent, que mesura la pujada de preus sense comptar ni l'energia ni els aliments, es va col·locar en el 4,8%. En termes mensuals, els preus de l'energia van pujar sis dècimes i els dels aliments només una dècima. La pujada subjacent va ser de dues dècimes, la menor des d'agost de 2021.
La Fed pujarà els tipus d'interès en dues setmanes
La important baixada de la inflació serà una de les dades a tenir en compte per la Reserva Federal (Fed), que en dues setmanes inicia una nova reunió del seu Comitè de Mercat Obert per decidir sobre els tipus d'interès, en línia amb l'estratègia duta a terme des de l'any passat per rebaixar la inflació i aconseguir una estabilitat de preus.
Encara que en la seva reunió anterior no es van pujar els tipus, el president de la Fed, Jerome Powell, va advertir que en aquesta pròxima ocasió es preveia una nova alça per evitar el sobreescalfament de l'economia. Actualment, les taxes es troben en un rang objectiu d'entre el 5% i el 5,25%, després d'haver experimentat deu pujades en aquest cicle d'encariment dels diners.
D'altra banda, el mercat laboral continua sent fort, i al juny es van crear 209.000 llocs de treball nets, mentre que la taxa d'atur va baixar una dècima fins a situar-se en el 3,6%. Una situació que pressiona l'entitat central a continuar apujant els tipus. Així mateix, el PIB nord-americà va créixer un 2% en el primer trimestre de 2023 en comparació amb els últims tres mesos de l'any passat, moderant el seu creixement des del 2,6% anterior.