La taxa d'inflació als Estats Units es resisteix a baixar, per tercer mes consecutiu, i es va mantenir estable el setembre, en el 3,7%, va informar aquest dijous l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, en anglès) dels Estats Units. Aquest estancament es produeix després que l'agost i el setembre els preus pugessin dos i cinc dècimes, respectivament, després d'una ratxa prèvia de baixades d'un any.
En termes mensuals, els preus de consum van pujar quatre dècimes respecte al mes d'agost, mentre que la inflació subjacent, dada clau que analitza la Reserva Federal (Fed) per a les seves decisions sobre tipus d'interès, va baixar interanualmente dues dècimes, fins al 4,1%.
A nivell mensual, la subjacent va continuar pujant, tres dècimes, en aquesta ocasió. L'índex d'habitatge va ser el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els preus i en va representar més de la meitat de l'augment. Va pujar a nivell mensual sis dècimes i a nivell interanual acumula un augment del 7,2%.
Aquest concepte inclou, entre altres coses, el lloguer de l'habitatge habitual, l'allotjament fora de casa, el lloguer equivalent al propietari i l'assegurança de la llar. Després de la forta pujada registrada a l'agost, els preus de l'energia van pujar aquest mes l'1,5 % i a nivell interanual cauen el 0,5 %. La gasolina, el preu de la qual a l'agost va créixer el 10,6 %, aquest mes de setembre només va pujar el 2,1 %. L'índex d'aliments va augmentar un 0,2 % al setembre i acumula una alça interanual del 3,7%.
La Fed pujarà una vegada més els tipus d'interès
Fins al juliol d'aquest any, la inflació nord-americana havia baixat en termes interanuals durant 12 mesos consecutius. Tot això, des que en juny de 2022 de l'índex de preus de consum (IPC) batés el seu rècord dels últims 40 anys al col·locar-se en el 9,1%, conseqüència de la interrupció de la cadena de subministrament per la guerra de Rússia contra Ucraïna i els últims espeternecs de la pandèmia.
Tanmateix, al juliol els preus van tornar a pujar, dues dècimes, fins al 3,2 %. I a l'agost van créixer cinc dècimes. Per provar de controlar els preus, la Reserva Federal va començar el març de l'any passat a pujar els tipus d'interès i després d'onze pujades avui se situen en una forquilla del 5,25% i el 5,5%, el seu màxim nivell des de 2001.
En la seva última reunió, el banc central nord-americà va decidir apujar els tipus encara que és molt probable que hi hagi una nova pujada abans de final d'any en alguna de les dues reunions que encara han de fer-se. El regulador va publicar ahir les actes de la trobada, celebrada els dies 19 i 20 de setembre, i en elles s'afirma que "la majoria dels participants va considerar que probablement seria apropiat un augment més".
Segons el president de la Fed, Jerome Powell, encara prendrà temps veure els efectes de la política monetària del banc central, especialment sobre la inflació, que encara tardarà mesos a tornar al desitjat 2 %.