Qui ha guanyat les eleccions presidencials dels Estats Units en termes financers? La resposta és ben senzilla: les borses nord-americanes amb pujada del 4,61% per a l'S&P 500 i del 5,71% per al tecnològic Nasdaq, així com per a un bitcoin que es va instal·lar en els màxims històrics de 76.000 dòlars. I els perdedors han estat els mercats europeus on l'espanyol IBEX 35 es va deixar el 2,46% del valor, mentre que l'EuroStoxx 50 perdia l'1,54%. Els bons nord-americans, encara que van repuntar després de conèixer-se la victòria del republicà Donald Trump van acabar plans al 4,3% per a la referència nord-americana a 10 anys. La retallada de tipus de la Reserva Federal en 0,25 punts dijous passat va calmar una mica les tensions als mercats de deute. A l'entorn de les matèries primeres, el petroli va acabar valent 73,87 dòlars el barril, 1,5 dòlars menys que abans de conèixer-se el resultat electoral. Tot i que sovint es diu que l'impacte dels esdeveniments polítics als mercats és passatger, no seria realista aplicar aquesta idea a la situació actual, ja que els resultats d'aquestes eleccions tenen un pes significatiu, especialment per a l'economia nord-americana i les seves relacions internacionals”, explica Hans-Jörg Naumer, cap d'anàlisi de Allianz Global.

Així, després d'aquesta primera digestió de la victòria de Trump i la tornada a la Casa Blanca, els mercats estaran atents a les seves declaracions i a si insisteix en els seus eixos proteccionistes de més aranzels al comerç, expulsió d'emigrants i un augment pressupostari per equilibrar l'anunci de baixades dimpostos. Els experts parlen d'una setmana lateral on podran continuar el degoteig a la baixa a Europa amb una divisió clara en dos sectors del mercat: puixança de les empreses dedicades a la defensa i càstig per als valors del luxe, en espera de més tensions comercials entre Estats Units i Xina.

L'enquesta ZEW d'Alemanya és clau per determinar el sentiment econòmic a la primera potència europea

El començament de la setmana destacarà per l'absència de referències econòmiques rellevants. Dimarts 12 ens centrarem per la dada final de l'IPC d'octubre i la publicació de l'enquesta de confiança ZEW d'Alemanya del mes de novembre, clau per determinar el sentiment econòmic a la primera potència europea després del seu notable augment fins a 13,1 punts de octubre, i un cop conegut el resultat de les eleccions presidencials dels Estats Units. A més, coneixerem la taxa d'atur ILO del Regne Unit del setembre, segons recullen els analistes de Self Bank.

A l'equador de la setmana, coneixerem la producció industrial de l'Eurozona del setembre, després de registrar a l'agost la primera taxa positiva en 0,1% des del desembre del 2023, així com la taxa d'atur ILO de França el tercer trimestre. L'endemà, el dijous 14, el focus d'atenció se situarà a la segona lectura del PIB (0,9% de creixement) ia la taxa d'atur de l'Eurozona el tercer trimestre, a més de l'evolució de la producció industrial al mes de setembre. Aquest dia també tindran protagonisme la publicació de la dada final de l'IPC d'Espanya d'octubre, després de mostrar la lectura preliminar un repunt de la taxa d'inflació general de 0,3 punts, i l'evolució de la balança comercial del Regne Unit del setembre.

El divendres 15, per finalitzar la setmana es publicaran nombroses referències macroeconòmiques rellevants, com és la producció industrial i el PIB del Regne Unit ambdues dades corresponents al mes de setembre. Així mateix, ens centrarem en la dada final de l´IPC de França i Itàlia del mes d´octubre. A més, també es donarà a conèixer la tendència de la balança comercial d'Itàlia al setembre.

A l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Almirall, Allianz, Porsche, AstraZeneca i Vodafone entre d'altres.

Als Estats Units, el començament de setmana vindrà protagonitzat per l'absència de referències econòmiques de rellevància, després de la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials i l'última reunió de la Fed. No serà fins dimecres 13, quan coneixerem la dada de l'IPC nord-americà d'octubre, després de mantenir-se sense canvis al setembre la seva variació mensual per tercer mes consecutiu en un 0,2% i registrés una moderació de 0,2 punts de la taxa interanual fins a un 2,4%. El consens del mercat apunta a una pujada fins al 2,6% en línia amb el que va passar a Europa. A més, com cada setmana coneixerem les sol·licituds d'hipoteques. El dijous 14 destacarà per la publicació de l'índex de preus de producció d'octubre i les peticions setmanals de prestacions per desocupació. Per finalitzar la setmana, divendres ens centrarem en l'evolució de les vendes detallistes del mes d'octubre, que van registrar un repunt d'un 0,4% mensual i un 1,7% interanual el mes de setembre passat. D'altra banda, destacaran les dades de l'índex dels preus d'importació i la capacitat utilitzada. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Walt Disney, Tyson Foods i Palo Alto Networks

A la regió Àsia-Pacific, el focus d'atenció se situarà aquesta setmana a la publicació de la dada preliminar del PIB del tercer trimestre i la producció industrial del Japó. A més, es donara a conèixer la producció industrial, taxa d'atur i vendes detallistes de la Xina.