Després de dotze mesos consecutius de caigudes, la taxa d'inflació als Estats Units va pujar dues dècimes al juliol i es va situar en el 3,2%, en un moment marcat per l'estreta vigilància dels preus per part de la Reserva Federal, que en la seva última reunió va tornar a pujar els tipus d'interès, informa l'agència de notícies EFE. En termes mensuals, els preus de consum van pujar dues dècimes respecte al mes de juny, va indicar aquest dijous l'Oficina d'Estadístiques Laborals (BLS, per les seves sigles en anglès).
La pujada de dues dècimes en termes interanuals es coneix després que al juny l'indicador se situés en el 3%, el seu nivell més baix des d'abans de la pandèmia. La taxa anual de la inflació subjacent, que mesura la pujada de preus sense comptar ni l'energia ni els aliments i és un dels indicadors en els quals més es fixa la Fed per prendre les seves decisions, va baixar lleugerament, una dècima, i es va col·locar el juliol en el 4,7%.
Precisament, el president dels Estats Units, Joe Biden, es fixa en aquesta dada per recalcar que la subjacent és en el seu nivell més baix des de setembre de 2021 i destacar que la taxa general d'inflació ha caigut dos terços des de l'estiu passat. "Les dades publicades avui mostren que la nostra economia roman forta", va considerar Biden en un comunicat en el qual també va destacar que l'atur segueix sota i els salaris del treballador mitjà són més alts que abans de la pandèmia.
Fins al juliol, la inflació nord-americana va baixar durant 12 mesos consecutius des que el juny de 2022 va batre el seu rècord dels últims 40 anys en col·locar-se en el 9,1%, a conseqüència de la interrupció de la cadena de subministrament per la guerra de Rússia contra Ucraïna i els últims cops de cua de la pandèmia.
Control de la Fed
Per provar de controlar els preus, la Reserva Federal va començar el març de l'any passat a pujar els tipus d'interès, que avui se situen en una forquilla del 5,25% i el 5,5%, el seu màxim nivell des de 2001. A l'últim anunci fet fa dues setmanes el president de la Fed, Jerome Powell, va considerar que encara "prendrà temps" veure els efectes de la política monetària del banc central, "especialment sobre la inflació", que encara tardarà mesos a tornar al desitjat 2%.
En aquest context, la BLS va assenyalar que els preus de l'energia han caigut en un any el 12,5%, mentre que els aliments van pujar en aquell temps el 4,9%. L'encariment dels preus relatius a l'habitatge -que van pujar quatre dècimes al juliol i acumulen una pujada interanual del 7,7%- va ser el que més va contribuir a l'augment mensual de tots els preus i va representar més del 90% de l'esmentada pujada. En termes mensuals, els preus dels aliments van pujar un 0,2% al juliol, i els de l'energia un 0,1% i la inflació subjacent es va elevar dues dècimes.