La taxa d'inflació de la zona euro es va situar el maig en el 2,6% interanual, dues dècimes per sobre de la pujada dels preus observada a l'abril, segons la segona estimació de la dada publicada per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

D'aquesta manera, la taxa d'inflació interanual de l'eurozona va registrar el seu primer repunt des de desembre de 2023 i escala al seu nivell més alt des del mes de febrer passat.

En el conjunt de la Unió Europea (EU), la taxa d'inflació interanual va assolir el cinquè mes de l'any el 2,7%, una dècima per sobre de la pujada dels preus a l'abril.

L'acceleració de la pujada dels preus a la regió de l'euro va reflectir l'alça del 0,3% del cost de l'energia, després d'abaratir-se un 0,6% interanual a l'abril, mentre que els aliments frescos van pujar un 1,8%, sis dècimes més.

Així mateix, els béns energètics no industrials es van encarir un 0,7% al maig, dues dècimes menys que el mes anterior, però els serveis van pujar un 4,1%, davant el 3,7% d'abril, assolint així el seu nivell més alt des d'octubre de 2023.

En descomptar l'impacte de l'energia sobre els preus, la taxa d'inflació va despuntar al 2,8%, una dècima més que a l'abril, mentre que en excloure també el cost dels aliments, així com del tabac i de l'alcohol, la taxa subjacent es va elevar al 2,9% des del 2,7%.

Entre els Veintisiete, les taxes anuals d'inflació més baixes es van registrar a Letònia (0%), Finlàndia (0,4%) i Itàlia (0,8%), mentre que les més altes es van observar a Romania (5,8%), Bèlgica (4,9%) i Croàcia (4,3%).

En comparació amb abril, la inflació anual va disminuir en onze Estats membres, es va mantenir estable en dos i va augmentar en catorze.

En el cas d'Espanya, la taxa d'inflació harmonitzada va assolir el mes de maig passat el 3,8%, quatre dècimes per sobre de la lectura d'abril, ampliant a 1,2 punts percentuals el diferencial de preus en contra del país respecte de la mitjana de l'eurozona.