La inflació de la zona euro va pujar el desembre fins al 2,9% des del 2,4% del mes anterior, la qual cosa suposa el seu nivell més alt des del mes d'octubre passat, quan també es va situar en el 2,9%. En el conjunt de 2023, cap mes no ha estat per sota del 2%, que és l'objectiu que s'ha proposat el Banc Central Europeu per començar a baixar els tipus d'interès. Si bé, els preus van arrencar gener en el 8,6%, per baixar al febrer al 5,5% i tornar a pujar al març el 6,9%.
També van pujar l'abril fins al 7%, i ja va ser al maig quan van descendir el 6,1%. La tendència a la baixa va continuar perquè al juny es van situar en el 5,5%, el juliol i l'agost en el 5,3%, i el setembre en el 4,3%. De manera que al desembre es va produir el primer repunt en set mesos. D'aquesta manera, la inflació mitjana de l'eurozona es va situar en el 5,2% en el conjunt de 2023, encara que les últimes dades d'Eurostat són encara provisionals.
L'oficina estadística de la Comissió Europea indica que el repunt dels preus en la zona euro el mes de desembre passat va obeir principalment a la menor caiguda en el cost de l'energia, que va baixar un 6,7% interanual davant la baixada de l'11,5% de per exemple, novembre, recull Europa Press. Així mateix, l'encariment dels aliments no processats al desembre es va accelerar al 6,7% interanual des de la pujada del 6,3% al novembre.
En el cas dels serveis, els preus van repetir al desembre la pujada del 4% interanual, mentre els béns industrials no energètics es van encarir un 2,5%, quatre dècimes menys que al novembre. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació l'últim mes de 2023 va ser del 4%, davant el 4,3% del mes passat, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació es va moderar al 3,4% des del 3,6% previ.
La inflació es dispara a Eslovàquia, Àustria i Croàcia
Entre els països de l'eurozona, les pujades interanuals més grans dels preus es van observar a Eslovàquia (6,6%), Àustria (5,7%) i Croàcia (5,4%), mentre que el menor augment dels costos al desembre va correspondre a Bèlgica i Itàlia (0,5% cada un) i Letònia (0,9%).
Entre les grans economies de l'euro, a més de l'alça del 0,5% d'Itàlia, la inflació harmonitzada es va situar en el 3,3% a Espanya i en el 3,8% a Alemanya, mentre que a França va despuntar al 4,1%.
D'aquesta manera, el diferencial de preus desfavorable per a Espanya respecte de la zona euro es va reduir a quatre dècimes al desembre, la meitat que el mes anterior.