L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha baixat set dècimes al maig a Catalunya, fins al 3,2%, en comparació amb el mateix mes de l'any passat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, l'indicador ha tornat a moderar-se després del repunt de l'abril. Els aliments també han frenat els preus i encadenen dos mesos a la baixa, tot i que són un 11,5% més cars que fa un any. En comparació amb el mes d'abril, els preus s'han mantingut -la variació mensual de l'IPC és del 0%-. La inflació subjacent, que no té en compte aliments no elaborats i l'energia, ha caigut fins al 6,1%.

La variació interanual de l'IPC al maig es va situar en el 3,5% a Lleida, seguida de Barcelona, amb el 3,3%, i Girona i Tarragona, totes dues amb el 2,8%. Respecte a abril, els preus van augmentar un 0,1% a Lleida, 0% a Barcelona i Tarragona, i van baixar un 0,1% a Girona.

Al conjunt de l'Estat, la variació anual de l'IPC s'ha situat en el 3,2%, nou dècimes per sota de l'abril, i la taxa anual de la inflació subjacent va disminuir cinc dècimes, fins al 6,1%.

La taxa interanual de Catalunya (3,2%) es va situar al mateix nivell de la mitjana a Espanya (3,2%), que per dalt va estar liderada per Canàries (4,9%), Melilla (4,7%) i Balears (3,8%), i els menors creixements es van produir a Madrid (2,4%), Aragó (2,6%) i Extremadura, Astúries i Galícia, amb un augment del 2,9%.

 

Sucre, mantega i oli d'oliva, els productes que més han pujat de preu

En taxa interanual (maig de 2023 sobre el mateix mes de 2022), els aliments que més han pujat de preu són el sucre (+46,3%); la mantega (+25,2%); l'oli d'oliva (+24,7%); la llet sencera (+24,3%); les patates (+23,6%); la carn de porc (+16,1%); els llegums i hortalisses fresques i altres preparats alimentosos (+15,8% en tots dos casos), i cereals i derivats (+15,5%).

A més, molts altres aliments registren increments interanuals de dos dígits en els seus preus, com l'aigua mineral, refrescos i sucs (+14,6%); productes lactis (+14,5%); ous (+13,2%); preparats de llegums i hortalisses (+12,8%); altres carns (+11,9%); olis i greixos (+11,6%), i begudes alcohòliques (+10,4%).

Inflació subjacent

Segons Estadística, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar cinc dècimes al maig, fins al 6,1%, situant-se 2,9 punts per sobre de l'IPC general i en el seu menor nivell des de juliol de 2022. El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha atribuït la moderació de la inflació subjacent "a la moderació dels aliments, dels carburants i de l'electricitat".

En termes mensuals (maig sobre abril), l'IPC no va experimentar variació després de tres mesos consecutius de pujades mensuals de preus. En aquest comportament mensual dels preus hi van influir l'encariment de la roba i el calçat en un 2,3% per la nova temporada primavera-estiu; la pujada dels preus dels aliments en un 0,4% pel cost més gran de la fruita i la carn; el repunt també en un 0,4% d'hotels, cafès i restaurants per l'encariment de la restauració, i els descensos en un 1,5% i un 0,3% de transport i habitatge, respectivament, pel menor cost de les gasolines i de l'electricitat.