El 59,12% de les petites i mitjanes empreses (pimes) no aconsegueixen remuntar les seves vendes el 2023, segons el Baròmetre de Cepyme #LaPymeHabla del mes de juliol corresponent al primer semestre d'aquest any, informa Europa Press. Un percentatge gairebé idèntic, del 60%, afirma haver reduït els seus beneficis per la inflació. A més, tres de cada quatre empreses petites i mitjanes han evitat traslladar completament l'increment que pateixes en els seus costos als preus finals, assenyala l'estudi.
Malgrat l'esforç que han fet les pimes, les vendes han caigut en el 27% dels casos, mentre que es queden congelades en el 32% de les empreses. A això s'afegeix que l'increment de costos i el no-repunt de les vendes també impacta en els marges empresarials. En aquest sentit, la patronal destaca que el 60% de les pimes enquestades afirmen que els seus marges empresarials s'han vist estrets, repercutint en la viabilitat del 13,1% d'elles.
Aquest informe també descriu un escenari de recuperació econòmica amb impacte desigual en les empreses i respon tant a la inflació acumulada i als creixents costos laborals i impositius com al debilitament del consum en el tram final de 2022 i començaments de 2023, sobre la base d'una recuperació incompleta en aquest àmbit.
Malgrat això, Cepyme indica que les empreses han contribuït a contenir la inflació a fi de no perdre més vendes, ja que el 36% ha mantingut els preus malgrat l'escalada de costos i el 41% els ha augmentat menys que la inflació. En un 2% dels casos, fins i tot han procedit a rebaixar-los, assenyala l'informe.
La patronal ha aprofitat aquest estudi per demanar a les administracions públiques que es contingui la factura fiscal que suporten les empreses, i en especial, l'increment de les cotitzacions socials. També sol·liciten que es desisteixi de qualsevol iniciativa per elevar la pressió fiscal empresarial.
En aquest sentit, el 80% de les empreses enquestades suspèn la política econòmica del Govern, per "no considerar-la adequada a la conjuntura", i el 93% confia poc o res que els fons europeus puguin enfortir la recuperació, ja que els perceben com a "pràcticament inaccessibles".
"Els sobrecostos que afronten les pimes espanyoles minen la seva capacitat de guanyar mida, així com la seva competitivitat al mercat nacional exterior", assenyala Cepyme en un comunicat.
Alça de vendes menors a la inflació
Malgrat que les vendes s'han estancat o caigut en 59,12% de les empreses en el primer trimestre de l'any, un 19,5% de les pimes ha obtingut bons ritmes d'augment de vendes que baten la inflació, encara que Cepyme avisa que "resulta difícil quantificar quina part es deu a increments de preus o alces de volum de vendes".
D'altra banda, el 21,38% de les petites i mitjanes empreses van registrar pujades de les vendes, però inferiors a l'alça de preus, i només una de cada quatre preveu registrar increments de vendes en els 12 següents mesos.
L'informe de Cepyme, que ha aconseguit més de 200 respostes emeses per empreses durant el primer semestre de 2023, troba que només una de cada cinc pimes (21,25%) ha traslladat l'increment dels seus costos als preus.
Això vol dir que, quatre de cada cinc (78,7%) ha fet l'esforç d'assumir en els seus marges els sobrecostos que suporten.
Preocupació pels costos
Les principals preocupacions que les pimes reflecteixen a l'enquesta tenen a veure amb els costos: al 57,5% els preocupa la factura energètica; al 51,88%, els costos laborals, que inclou l'alça en les cotitzacions i "l'efecte arrossegament del salari mínim interprofessional", una cosa que l'informe reflecteix que el 73,55% de les empreses registra augments del salari mitjà de la seva plantilla.
La meitat (50%) li preocupa la factura fiscal, "aixecada per la creació de noves figures tributàries, en un context d'elevada inflació, alça de costos i escalada de la càrrega financera," indica la patronal.
El 95% de les pimes enquestades ha dit que s'ha vist afectada negativament per l'increment de costos, mentre que poc més de la meitat (55,7%) veu com aquest ha perjudicat la seva competitivitat respecte a les seves homòlogues d'altres països, la qual cosa ha significat un gran obstacle en les exportacions.
No obstant això, un 8,6% de les pimes en aquest escenari, es disposa a exportar per primera vegada en els pròxims dotze mesos.
Reducció d'inversions
Davant del panorama econòmic d'inflació i alça de costos per a, les pimes han decidit prendre mesures per fer front a aquesta situació. Per exemple, el 46,67% ha respost que reduirà la seva inversió, un 19,4% ha dit que buscarà finançament, un 26% suspendrà contractació i 16,3% ajustarà horaris.
Entre altres mesures, gairebé la meitat les pimes (45,4%) estan també ajornant o suspenent els seus plans de creixement i un 17,6% està reestructurant la seva plantilla.
Finalment, l'informe reflecteix que dues de cada tres empreses (66,47%) qualifiquen la situació econòmica de dolenta o molt dolenta a causa d'alça de costos, la inflació i els obstacles burocràtics, davant el 9,41% que la veu bé i el 24,1% que la veu normal.
I només el 15% creu que la situació econòmica millorarà en els dotze mesos següents a la confecció de l'informe encarregat per la patronal, davant el 43,2% que creu que anirà a pitjor, "la qual cosa no suposa un esperó per a la inversió i l'ocupació", avisa Cepyme.