L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,1% el juliol amb relació al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, degut, principalment, a la pujada dels preus de carburants i dels paquets turístics. Amb l'avenç de juliol, la inflació reprèn els ascensos i posa fi a dos mesos consecutius de caigudes que van portar a l'IPC a l'1,9%, el seu menor nivell des de març de 2021, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A més de l'encariment dels carburants i dels paquets turístics, Estadística ha atribuït el repunt de l'IPC el juliol al fet que els preus del vestit i el calçat han baixat menys del que ho van fer el mateix mes de 2022. En sentit contrari, l'INE subratlla que al juliol van caure els preus de l'electricitat i el gas, davant el repunt que van experimentar el mateix mes de l'any passat. 

Després de superar taxes del 10% a l'estiu de l'any passat a conseqüència de la guerra a Ucraïna, la inflació s'ha anat moderant des de llavors -amb petits repunts: es va accelerar al gener, febrer, abril i, ara, al juliol, tal com va informar ON ECONOMIA-, en línia amb el descens dels preus de l'energia.

 

 

 

La inflació subjacent escala al 6,2%

D'acord amb la dada avançada, al juliol també es va accelerar la inflació subjacent (sense aliments ni productes energètics), que va aconseguir el 6,2%, tres dècimes més que al juny, posant fi a quatre mesos consecutius de descensos. L'INE publicarà la informació completa de l'IPC el pròxim 11 d'agost, quan es coneixerà el detall de la inflació dels aliments, que malgrat mantenir una tendència de moderació, al juny encara mostrava una taxa superior al 10%.

Malgrat aquests repunts, la vicepresidenta d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha insistit que la dada "apunta a una progressiva estabilització dels preus amb la inflació al voltant del 2% i la subjacent en el del 6%". Espanya es manté així com un dels països amb menor inflació de la zona euro, "la qual cosa afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles i el guany de poder adquisitiu dels salaris", afegeix el Ministeri d'Assumptes Econòmics.

"La nostra política econòmica funciona, com demostra el fort creixement, la creació d'ocupació i l'estabilitat dels preus, que contrasta amb la situació dels països del nostre entorn, en benefici de les empreses i famílies espanyoles", ha destacat la vicepresidenta en funcions.

Pel que respecta a l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), la taxa es va situar al juliol en el 2,1%, cinc dècimes per sobre de la de juny. En termes mensuals, va retrocedir un 0,1% respecte a juny. En termes mensuals, els preus van augmentar al juliol un 0,1% respecte al sisè mes de l'any, quan s'havien elevat un 0,6%.