L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha despuntat tres dècimes a l'octubre a Catalunya i s'ha situat en el 2%. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la pujada s'atribueix a l'increment dels preus de l'electricitat i els carburants i segueix la tendència del conjunt de l'Estat, on l'IPC també ha augmentat tres dècimes, fins a l'1,8%. Respecte a l'indicador subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, a Catalunya ha baixat una dècima, fins al 2,6%. En comparació amb setembre, els preus han augmentat un 0,4% per l'impacte de la roba i el calçat, que tendeixen a encarir-se a l'inici de la temporada de tardor – hivern, i un increment moderat del preu dels aliments.

En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en l'1,8%, tres dècimes més que en el mes anterior (1,5%), i la taxa anual de la inflació subjacent va pujar una dècima, fins al 2,5%. La taxa interanual de Catalunya es va situar per sobre de la mitjana d'Espanya, que per dalt va estar liderada pel País Basc (2,3%) i Aragó (2,2%), i els menors creixements es van produir a Ceuta (1,2%) i Castella-la Manxa (1,4%).

Hotels, cafè i restaurants, el que més puja respecte a 2023

Els preus que més van pujar a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els hotels, cafès i restaurants (4,5%); l'habitatge (4,4%), begudes alcohòliques i tabac (4,2%) i altres (4,1%). Van créixer en grau més baix els preus de l'ensenyament (2,7%); aliments i begudes no alcohòliques (2%); medicina (1,7%); lleure i cultura (1,4%) i parament (0,2%), i van baixar les comunicacions (-0,1%) i el transport (-2,7%).

Per províncies, la variació interanual de l'IPC a l'octubre es va situar en el 2,2% a Lleida, en el 2% a Barcelona, en l'1,9% a Girona i en l'1,6% a Tarragona. Respecte a setembre, els preus van pujar un 0,9% a Lleida, un 0,7% a Tarragona, un 0,4% a Barcelona i també un 0,4% en Girona.

La inflació reprèn els ascensos després de quatre mesos de retrocessos

L'INE ha assenyalat que el repunt de l'IPC fins a l'1,8% en el conjunt d'Espanya es deu a l'encariment dels carburants i a la pujada dels preus de l'electricitat i del gas, davant el descens que van experimentar l'octubre de 2023. Amb l'avenç de l'IPC interanual el desè mes de l'any, la inflació reprèn els ascensos després d'haver encadenat quatre mesos consecutius de retrocessos.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa destaca, no obstant això, que la inflació es manté per sota del nivell de referència del 2% fixat pel Banc Central Europeu (BCE). La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va avançar una dècima a l'octubre, fins al 2,5%, set dècimes per sobre de la taxa general. Per la seva part, l'IPC harmonitzat (IPCA) va escalar una dècima l'octubre, fins a l'1,8%, i va pujar un 0,4% en valors mensuals.