Prop de 10 milions de treballadors estan pendents que es tanqui el seu conveni col·lectiu, molts d'ells pendents de l'any passat. L'alta inflació de l'any passat i la consegüent demanda dels sindicats de fortes alces salarials per recuperar el poder adquisitiu perdut pels treballadors han bloquejat la negociació col·lectiva durant l'any passat. En aquest 2023 toca negociar 1.418 convenis col·lectius, dels quals tan sols 216 són nous, ja que el seu període de validesa ha finalitzat el 31 de desembre de l'any passat. Els 1.202 restants són convenis col·lectius que van quedar pendents el 2022, ja que no es va poder tancar un acord davant de la disparitat de postures entre els representants de les empreses i dels treballadors, segons expliquen a ON ECONOMIA fonts de CCOO. El que significa que estan pendents de conveni entorn de 10,5 milions de treballadors, aproximadament 5,8 milions afectats per convenis provincials o autonòmics i 4,7 milions per convenis estatals, segons expliquen en el sindicat.

No obstant això, molts dels 1.202 convenis s'arrosseguen d'anys anteriors i, per tant, no són nous convenis que van perdre la seva vigència el 31 de desembre de 2021. Cal tenir en compte que el covid va alentir la negociació col·lectiva, especialment el 2020, però també el 2021. Segons les dades de l'Estadística de Convenis Col·lectius del Ministeri de Treball el 2021 es van firmar el 1.468 i el 2020 tan sols 928. Però l'embús generat per les restriccions a les reunions i la mobilitat s'ha vist agreujada l'any passat per l'aturada de la negociació provocat per les dificultats per tancar acords, segons reconeixen en CCOO i en UGT. Així, l'any passat, segons les dades de l'Estadística del Ministeri de Treball, només es van firmar 1.151 convenis col·lectius, encara que són dades provisionals i se n'aniran sumant alguns més en els propers mesos.

Lluny dels 1.850 convenis anuals

En qualsevol cas, molt lluny del volum de convenis firmats en un any normal. Abans del covid, s'acostaven als 1.850 convenis anuals: 1.725 (2019), 1.907 (2018), 1.892 (2017), 1.866 (2016), 1.606 (2015) y 1.859 (2014). Fins i tot en anys anteriors s'han superat els 2.000 convenis firmats. No obstant això, juntament amb nous convenis que es firmen cada any, tenen validesa els tancats anteriorment, ja que se solen pactar per a un període de 3 anys; és a dir, que el 2023 hi ha ja vigents 1.774 convenis firmats el 2020, el 2021 i el 2022 o fins i tot més enrere. Alguns, els menys, es van pactar amb clàusules de revisió salarial el que permet actualitzar les pujades pactades anys enrere, quan no hi havia problemes d'inflació. Així, el 2022, encara que només es van firmar 1.151 convenis, estaven actius 3.084 i aquest any 2023 arrenca amb aquests 1.774 en vigor.

Precisament, la forta resistència dels representants de les empreses a firmar clàusules de revisió salarial ha estat la principal causa que ha provocat que una bona part dels convenis no s'hagi tancat el 2022, especialment en aquells sectors amb una menor implantació sindical. Unai Sordo, secretari general de CCOO, i Pepe Álvarez, secretari general de UGT, van reconèixer en sengles entrevista amb ON ECONOMIA, que als sectors amb forta presència sindical les negociacions han anat "com un tret|tir" i han obtingut fortes pujades salarials properes a la inflació o garantides amb clàusules de revisió salarial. Un èxit aconseguit, segons expliquen, gràcies a la mobilització dels treballadors.

Una cosa que queda patent en l'Estadística de convenis, ja que de la totalitat de treballadors amb conveni en vigor al gener, el 26% tenen una pujada salarial per a aquest any del 4,7% de mitjana, mentre que en l'altre extrem, un 35% es queda per sota del 2%. Tanmateix ara queden aquells convenis on els sindicats tenen una força limitada atesa l'escassa sindicalització del sector, el que fa molt difícil treure al carrer els treballadors per pressionar les empreses. Álvarez declara que ells, com a sindicat, no poden fer miracles, i Sord que és necessari sindicalitzar aquests sectors si volen desbloquejar els convenis i obtenir pujades salarials conformes amb l'IPC.

Desencallar un acord salarial amb la CEOE

Però enfortir-se en aquests sectors és una cosa complicada que no s'aconsegueix de la nit al dia. Per aquesta raó, en ambdós sindicats estan molt interessat en desembussar la negociació d'un acord base amb CEOE i Cepyme, conegut com AENC (Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva) que serveixi de referent als negociadors -tant de la part empresarial com dels treballadors- que han d'asseure's a les taules dels 1.200 convenis que van quedar pendents l'any passat, més els 200 nous.

D'aquí la presentació fa una setmana d'una nova proposta dels sindicats a la patronal en la qual ofereixen una pujada del 5% a compte del poder adquisitiu perdut el 2022, un 4,5% de pujada per a 2023 i un 3,75% per a 2024. A més, la clàusula de revisió salarial no només es limitarà a revindicar la recuperació del poder adquisitiu perdut per l'IPC també es tindrà en compte els beneficis reals de cada sector on es negociï un conveni col·lectiu. La CEOE s'ha limitat a dir que estan estudiant la proposta i que la parlaran en un pròxim taula de negociació.