La inflació creix a l'agost el 2,6% en termes interanual, 3 dècimes més que el 2,3% registrat el mes de juliol, el que suposa un segon repunt consecutiu des de mínims de l'1,9% interanual de juny, segons la dada d'IPC avançat publicat aquest dimecres per l'INE. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la pujada dels preus dels carburants i, en grau més baix, dels combustibles líquids, davant les baixades registrades l'agost de 2022. Es pot assenyalar, encara que en sentit contrari, el comportament dels preus de l'electricitat, que aquest mes augmenten, però menys que l'agost de 2022.
També s'ha produït un increment en la inflació subjacent -que mesura l'evolució dels preus deixant fora a aliments no elaborats i als productes energètics, molt més volàtils- que es col·loca l'agost en el 6,1%, davant el 6,2% del mes de juliol. Respecte a l'evolució mensual, mesurat sobre l'índex de juliol, els preus s'han incrementat un 0,5%, molt superior al 0,1% del mes de juliol, encara que es pot recordar que al juny i l'abril de 2023 es van produir increments mensuals del 0,6%. En termes mensuals, la subjacent puja al mes 0,3%. Respecte a l'IPC harmonitzat, comparació amb la resta dels països de la UE, a l'agost es va produir una variació del 2,4% davant el 2,1% registrat al juliol.
Sorpresa en la subjacent
La inflació ha seguit el guió pronosticat pels experts i continua amb el repunt de l'índex interanual per un efecte clarament estadístic. Les dades d'agost es comparen amb l'evolució dels preus del mateix mes de l'any passat. Llavors, els preus van començar a remetre després de tocar màxims el juliol de 2022, un 10,8% en termes anuals. De fet, a l'agost del passat any l'IPC mensual va pujar un 0,3%, dues dècimes per sota de l'increment d'enguany, el 0,5% impulsat per l'elevació mensual del preu dels combustibles, l'electricitat i productes alimentosos com l'oli.
Amb aquestes premisses, Funcas calculava que l'índex general en termes anuals s'incrementaria al 2,5% (una dècima per sota de la dada avançada per l'INE), a pesar que va estimar un creixement mensual del 0,6%, una dècima superior al 0,5%. La sorpresa ha sorgit amb els càlculs de la inflació subjacent, perquè Funcas ha xifrat l'increment anual en el 6,4% amb un increment mensual del 0,6%, superior a les dades donades a conèixer aquest dimecres, que llança un descens de la subjacent (del 6,2% de juliol al 6,1% d'agost). Els experts, tant Funcas com BBVA Research, calculen que la inflació es col·locarà al desembre en un creixement entre el 3,5 i el 4% en termes anuals.
Evolució dels combustibles
L'INE ha assenyalat els combustibles com un dels elements que ha pressionat a l'alça els preus interanuals de la inflació d'agost, en comparar-se amb els descensos que va registrar l'agost de 2022. A costa que l'INE aporti la dada definitiva i més detallat per productes el pròxim 12 de setembre, el Ministeri de Transició Ecològica calcula que l'1 d'agost, la gasolina 95 va arrencar a 1,655 euros en la mitjana de les estacions de serveis d'Espanya i el 29 d'agost estava ja en 1,719 euros, un augment del 3,9%. L'increment del preu mitjà mensual va ser d'un 2%. Majors increments s'han produït en el dièsel, que ha passat d'1,514 euros l'1 d'agost a l'1,613 a finals, un 6,5% d'increment. De mitjana nacional, el gasoil ha pujat un 4,5% en un sol mes.
Un altre dels productes que ha pujat aquest mes és l'electricitat, no obstant això, segons apunta l'INE en les seves dades avançades, les pujades han estat inferiors a les que van sofrir a l'agost del passat any. No obstant això, segons les dades de Xarxa Elèctrica Espanyola (REE) l'electricitat s'ha pagat de mitjana aquest mes a 105,1 euros el megawatt hora, enfront de 99,1 euros de mitjana al juliol, un increment del 6%. Ara bé, aquesta pujada s'aplica a la meitat dels consumidors, aquells que tenen un contracte regulat TUR, perquè l'altra meitat té està en el mercat lliure, amb tarifes fixes per a tot un any, amb lleus variacions.
L'alimentació també pot haver registrat augment, almenys en termes mensuals. Cal apuntar el preu de l'oli d'oliva, que ha tocat preus històrics, per sobre de 9 euros el litre. Ja al juliol registro un increment del 5% en un sol mes, encara que aquest producte suposa un 0,5% de la cistella de la compra d'una família mitjana espanyola. També caldrà veure com han evolucionat altres productes alimentaris, especialment frescos, com la fruita i verdura amb problemes de proveïment per la sequera.