El sector financer compta amb 600 empreses a Catalunya que donen feina a 100.000 persones i que l'any 2022 van facturar més de 46.000 milions d'euros, segons el Mapa del Sector de Serveis Financers elaborat per Cluster Development. Centenars de negocis, start-ups i pimes del mateix àmbit que encara no tenien un punt d'unió a Catalunya, fins ara. El Barcelona Financial Hub (BFH) va obrir les portes a principis de mes a la capital catalana per crear un "nou epicentre d'innovació financera" de la mà d'Aticco. 

L'espai, ubicat a la Borsa de Barcelona, compta amb 3.000 metres quadrats de superfície repartits entre els pisos 5, 6, 7, 8 i 9 de l'edifici i, tot i que la institució financera va ser fundada oficialment l'any 1915, no ha estat fins ara que la innovació i les firmes emergents han pres el protagonisme dins l'edifici. "El hub pretén transformar el sector financer a través de la innovació i oferir un entorn col·laboratiu on les start-ups i empreses puguin prosperar estretament", assegura Quino Fernández, director i conseller delegat d'AticcoLab. El centre té capacitat per 400 persones per acollir totes les empreses vinculades al hub. "El nostre objectiu és convertir Barcelona en una de les ciutats líders del sector financer".

Inversió d'1,8 milions per arrencar el hub

Amb una inversió d'1,8 milions d'euros, des d'Aticco preveuen comptar amb entre 20 o 30 empreses dels diferents sectors, però sempre sota el paraigua del sector financer. "Volem reunir a professionals independents, scale-ups, i negocis d'àmbits com les fintechs, insurtechs, legaltechs i proptechs, entre altres, tant nacionals com internacionals", defensa Fernández. A banda de ser un punt d'unió, també oferiran serveis exclusius com un programa anual d'incubació per projectes en fases inicials i un programa d'acceleració per a aquelles companyies més avançades. Paral·lelament, els emprenedors també tindran l'opció de participar en el Future Finance Summit, un congrés centrat en la innovació financera, facilitant la col·laboració entre els participants. 

Després de l’entrega de claus a principis d’aquest any, aquest mes de juliol s’han inaugurat dues plantes i d’aquí un parell de mesos està previst que acabin les obres. Serà a partir de setembre quan el Barcelona Financial Hub començarà a acollir els primers inquilins i, de moment, ja hi ha mitja dotzena d’empreses interessades a instal·lar-se en el hub. Sense tancar les portes a ningú, des d’Aticco preveuen arribar a acords de col·laboració amb diferents agents del sector. Entre els col·laboradors del Barcelona Financial Hub hi ha la Caixa d'Enginyers, l'escola de negocis EAE Business School i l'Institut d'Estudis Financers-Barcelona School of Finance (BSF-IEF), a més d'entitats com Barcelona Centre Financer i Barcelona Activa, entre altres. 

Adjudicació de la convocatòria

Va ser a finals de 2023 quan la conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat va adjudicar a l'empresa COSPACE SLpropietària de la cadena de coworking Aticco, el projecte per convertir l'edifici de la Borsa de Barcelona en un hub financer. El departament va publicar la resolució d'adjudicació de la convocatòria, feta a través de concurrència competitiva, per "dur a terme la promoció, dinamització i competitivitat dels serveis financers entorn de la tecnologia, les finances sostenibles i l'emprenedoria d'inversió a Catalunya". D'aquesta manera, la Generalitat va cedir a l’operador l’ús de 5 plantes de l'edifici per un període de sis anys (2024 a 2029) en forma d’una subvenció en espècie. A canvi, l’empresa adjudicatària ha de dur a terme les actuacions detallades a les bases del concurs i també ha d'abonar a l’administració catalana la quantitat de 224.240 euros anuals.

La implementació d’un hub financer a la seu històrica de la Borsa de Barcelona és un projecte estratègic del Govern català. A banda de la Borsa de Barcelona, que forma part del grup borsari suís Six, l’edifici també acull la seu de l’Associació Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE) i el BCFE4S. En aquest sentit, l’objectiu és "posicionar la capital catalana en l’òrbita internacional com un centre dinamitzador de l’ecosistema financer, gràcies a les sinergies i les economies d’escala que s’hi poden generar en concertar activitats especialitzades d’alt valor afegit i en un entorn proper", van comentar des de la Generalitat a principis d'any. 

Fundada el 2016 per Gabriel Espín, Juan Carlos Morales i Franz Pallerés, Aticco va néixer com una empresa de coworking que, a més, impulsa a emprenedors i start-ups. El 2020, el negoci va ampliar la seva proposta amb l'obertura d'Aticco Living i la plataforma d'impuls a l'emprenedoria Aticco Lab. Fa un parell d'anys, a més, va incorporar també Aticco Ventures, la seva comunitat d'àngels inversors