La Inspecció de Treball ha obligat les empreses a transformar 57.105 contractes de fixos discontinus en indefinits ordinaris entre gener i novembre, a l'entendre que no existeixen causes que justifiquin aquesta modalitat contractual, segons fonts del Ministeri consultades per ON ECONOMIA, el que suposa duplicar l'actuació en aquest col·lectiu en relació amb 2022. Tanmateix, des del sindicat CCOO denuncien que la Inspecció no ha realitzat una campanya d'ofici per aturar el frau en els col·legis privats, acostumades a contractar a partir de setembre i acomiadar a partir de juny, per evitar-se el pagament de les vacances. Les xifres ho testifiquen, ja que el 2023 ha augmentat un 1,5% respecte a 2022 el nombre de treballadors en alta en Ensenyament mitjançant contractes fixos discontinus.
Fonts de Treball assenyalen que no tenen desagregat per tipus d'activitat el resultat de l'actuació de la Inspecció de Treball, i per això no es pot conèixer quants d'aquests contractes fixos discontinus transformats en ordinaris corresponen a Educació. Pedro Ocaña, responsable d'Educació privada en CCOO, explica que "no han notat canvis al sector respecte a la tasca de la Inspecció de Treball. No s'ha produït una acció específica en Educació, d'acord amb les dades d'afiliació respecte a l'any passat." Remarca, que el canvi sí que és evident sobre 2021, quan es va aprovar la reforma laboral (que va entrar en vigor l'1 de gener de 2022) i que va transformar aquesta modalitat contractual com la via d'eliminar els contractes temporals que s'han anat transformant en fixos discontinus. Però el creixement dels fixos discontinus ha estat similar en la majoria de les activitats, en passar de 404.353 assalariats en alta com fixos discontinus el novembre de 2021, a 915.863 el novembre d'aquest any.
El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, que ha renovat el seu càrrec amb la continuïtat de Yolanda Díaz al capdavant del Ministeri, va reconèixer abans d'estiu que existia un frau detectat al sector d'Educació amb l'ús dels fixos discontinus i va anunciar que la Inspecció de Treball llançaria una campanya específica per a aquest sector. Tanmateix, tant el setembre, l'octubre i el novembre, el nombre de contractats sota la modalitat de fixos discontinus s'ha incrementat un 1,5% de mitjana en els tres mesos respecte a l'any passat. Ocaña comenta que no "els consta que la Inspecció hagi realitzat una campanya d'ofici al sector, i s'ha limitat a actuar només quan s'ha produït una denúncia prèvia", una cosa que, com remarca el sindicalista de Comissions Obreres, queda patenti en acarar les dades de 2022 amb els de 2023.
Una minoria
De tota manera, Ocaña matisa que no tots els fixos discontinus que treballen al sector de l'educació estan en frau de llei, ja que hi ha activitats que legalment estan autoritzades, com els serveis de menjador, els professors d'hores extraordinàries o de cursos inferiors a l'any lectiu, de mesos o fins i tot setmanes, en l'ensenyament no reglat. Però en cap cas, no es pot contractar un docent per a tot un curs escolar sota la modalitat de fix discontinu, una cosa que està prohibida per sentència del Tribunal Suprem de 1994 i reforçada per una recent sentència de l'Audiència Nacional. "Ens consta que en escoles, especialment no concertades, s'estan contractant professors en aquesta modalitat contractual", assenyala el responsable d'educació privada del sindicat. I, encara que reconeix que no són la majoria dels contractats com fixos discontinus del sector, hi ha un volum d'irregularitats que justifiquen una acció específica de la Inspecció de Treball.
Una Inspecció que es justifica, a més, que l'educació és la segona activitat en contractació de fixos discontinus el novembre, mes àlgid al sector, amb una representació del 16,5% (després d'Hostaleria, que aquest mes ocupa el 25% dels fixos discontinus en actiu). Aquell mes constaven en el registre de la Seguretat Social 152.339 persones contractades per centres d'ensenyament com a fixos discontinus, un rècord històric. Tanmateix, a l'agost el volum en descendeix 18.099, el 2,1% del total, i es col·loca com la vuitena activitat per volum de fixos discontinus.
I la necessitat d'una campanya d'ofici des de la Inspecció al sector s'argumenta, igualment, per la seva feminització més gran, ja que al novembre, les dones suposen el 58,4% de la totalitat d'assalariats en alta com fixos discontinus, percentatge que s'eleva al 69,7% en Educació. Encara que des de la reforma laboral, s'han incorporat, tímidament, més homes, reduint un punt percentual el pes actual respecte al 70,8% de 2021.
Picardia al sector
Però davant del temor que la Inspecció pogués realitzar la campanya d'ofici al sector, com demanda els sindicats, Ocaña ressenya que s'està produint una picardia que considera irregularitat. En comptes de fer contractes de fixos discontinus, estan utilitzant la modalitat d'indefinits ordinaris, però a temps parcial, la qual cosa suposa que els professors treballen a l'any les mateixes hores i, per tant, cobren el mateix, però repartit en 12 mesos. El sindicalista assenyala que aquesta modalitat suposa un empitjorament de les condicions, ja que com que no donar-se de baixa en la Seguretat Social, no poden cobrar l'atur quan han acumulat prou mesos. "Uns diners que ara tenen com fixos discontinus, encara que segueixen amb el mateix salari."