La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC), adscrita al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha enviat comunicacions a més de 9.800 empreses aquest any per a que revisin contractes del personal per esmenar possibles fraus de llei.
A través de les dues campanyes que han llançat aquest 2024 s’espera que es revisi el contracte de 20.890 treballadors. Les empreses que han rebut les comunicacions han estat seleccionades davant dels “indicis d’incompliment de la normativa laboral en matèria de contractació”, segons precisa el departament que encapçala Miquel Sàmper mitjançant un comunicat.
El 2023, la ITC va aconseguir que 12.211 contractes es transformessin en indefinits (6.838 eren temporals i 5.373 fixos-discontinus). Aquest organisme va realitzar l'any passat més de 47.000 actuacions.
Aquest octubre, la ITC ha comunicat electrònicament a 4.646 empreses catalanes que han de revisar voluntàriament els contractes d’11.802 treballadors per esmenar possibles fraus de llei. Entre les comunicacions d’octubre (4.646) i les del mes de febrer d’enguany (5.156), la ITC ha calculat que un total de 20.890 persones de 9.802 empreses veuran revisats el contracte laboral per part de les seves companyies.
Si les empreses contactades per la ITC no revisen o regularitzen els contractes, podran ser objecte d’una actuació per part de la ITC que, si escau, “acabarà en requeriment o en proposta de sanció”, s’assenyala en el comunicat.
Les empreses han estat seleccionades per la ITC a través de l’eina de lluita contra el frau (basada en tecnologia big data) davant dels indicis que no estan complint la normativa laboral en matèria de contractació.
Situació a Espanya
D’altra banda, la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), aquesta depenent del Ministeri de Treball i Economia Social, ha enviat 39.116 cartes a empreses per regularitzar i fer indefinits a 86.903 persones treballadores, segons ha informat mitjançant un missatge a les xarxes socials.
Aquesta iniciativa forma part del II pla contra el frau, amb la qual la ITSS pretén regularitzar contractes temporals i fixos discontinus fraudulents en indefinits.
"S'han enviat 39.116 comunicacions, que afecten 86.903 contractes de persones treballadores", indiquen a la xarxa X (anteriorment anomenada Twitter). La ITSS adverteix a les empreses que han de regularitzar els contractes "en el termini establert" perquè, en cas contrari, "s'iniciaran actuacions inspectores".
📢 ¡Atención! La #ITSS ha puesto en marcha el II Plan de Choque contra el fraude en la contratación temporal.
— ITSS - Inspeccion de Trabajo y Seguridad Social (@ITSS_INSPECCION) October 24, 2024
👉 Se han enviado 39.116 comunicaciones 📩 que afectan a 86.903 contratos de personas trabajadoras. pic.twitter.com/bMo1IomXKr
D’altra banda, la ITSS també està investigant l'ús que fan algunes empreses del període de prova com a mètode substitutiu dels contractes temporalss, La llei permet que tant treballadors com empresaris posin fi a la relació laboral si no s'ha esgotat el període de prova (6 mesos en cas de professionals de més qualificació i 2 mesos en els de menys). L'avantatge per al treballador és que no ha de donar un preavís de 15 dies i per a l'empresa, que no ha de justificar l'acomiadament, ni abonar indemnització.