Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) calculen que el 76,4% dels inspectors d'Hisenda superen "àmpliament" el salari del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, fixat per aquest any en 86.542,08 euros. Des de Gestha assenyalen que la retribució total mitjana dels inspectors -incloent-hi el salari, triennis i complements, així com una estimació de la productivitat- ascendeix a 103.156 euros anuals. La majoria d'ells, tret dels que acaben de començar la seva trajectòria professional, supera la retribució del president. De fet, hi ha 21 inspectors que cobren més de 140.000 euros anuals. Aquests alts salaris obeeixen a dos factors: que és un equip de treballadors molt reduït (només 2.150 efectius) i que es reserven la firma dels documents que han estat elaborats pels tècnics, "furtant-los" així la seva autoria.
Per al secretari general de l'associació, José María Mollinedo, aquestes altes retribucions són les que expliquen l'oposició dels inspectors a permetre que es faciliti la promoció interna dins de l'Agència Tributària, ja que necessiten "justificar" la gran disparitat entre els salaris d'inspectors i tècnics i per a això "devaluen les funcions" dels tècnics. En canvi, el president de Gestha, Carlos Cruzado, defensa que els tècnics d'Hisenda han accedit als seus llocs de treball a través d'oposicions "molt dures", ja que exerceixen una funció tècnica superior i fan els mateixos cursos que els inspectors.
21 inspectors cobren més de 140.000 euros anuals
L'associació d'inspectors d'Hisenda de l'Estat espanyol ha criticat amb duresa el nou sistema de promoció interna, basat en major mesura en la capacitat i menys en proves memorístiques, perquè entén que d'aquesta manera es rebaixa el nivell de preparació dels funcionaris. Aquest canvi estava previst des de l'any 2007, matisa Cruzado, que afegeix que forma part d'un canvi de cultura, perquè es valori l'experiència i un funcionari de carrera que vulgui promocionar-se no hagi de buscar temps -amb un permís no retribuït o un lloc de treball de menor responsabilitat- per preparar proves memorístiques sobre matèries que ja coneix.
També descarta que, com acusen els inspectors, el canvi del sistema de promoció interna vagi a afectar la independència dels funcionaris, ja que actualment més de la meitat dels inspectors ocupa llocs de treball de lliure designació -l'òrgan competent d'elegir lliurement entre els candidats-, on aquesta independència està més qüestionada.
Economia submergida
A més de la necessària modernització de la cultura de funcionariat, Cruzado defensa que és necessari incrementar el control tributari i proposa, davant de les jubilacions previstes al cos d'inspectors per als anys vinents, fomentar la promoció interna dels empleats que ja han accedit per oposició a l'Agència Tributària. Mollinedo no creu que, com defensa Hisenda, la bona marxa de la recaptació estigui relacionada amb una reducció de l'economia submergida, que "té molt a veure amb els costums" i que segons tots els estudis tendeix a continuar creixent. Cruzado va més enllà i suggereix que és precisament la dificultat per controlar l'economia submergida el que explica la intenció de l'Agència Tributària de canviar el sistema de mesurament dels resultats de control tributari per tenir en compte també el compliment voluntari.