Aquest dimecres, de forma sorprenent, el secretari d'Estat d'Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, convocava els sindicats de la Inspecció de Treball que, per primera vegada en la història del cos, s'han posat en vaga. "A cal ferrer, ganivet de fusta", diuen els funcionaris del cos, que es lamenten que ells vetllen per les condicions laborals dels treballadors espanyols, però ningú no vetlla per les seves. Pérez Rey els va citar per comunicar-los que el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública -responsable de regular les plantilles i les condicions salarials de tots els treballadors públics- havia denegat la seva sol·licitud de canviar la RPT (Relació de Llocs de Treball) de la Inspecció.
A mitja tarda, fonts del Ministeri de Treball informaven els periodistes que el Ministeri de Funció Pública els havia traslladat la negativa a modificar la millora de la RPT, mostraven el "profund malestar" que tal decisió havia causat en el Ministeri i comunicaven que no se'ls havia donat cap explicació del perquè es tancava la negociació. Les suspicàcies van saltar en el ministeri de Treball, segons fonts coneixedores de la negociació mantinguda entre ambdós ministeris en relació amb la RPT de la Inspecció de Treball.
Fonts de Ministeri de Treball confirmen a aquest diari que no només va causar un "profund malestar", sinó també un gran desconcert, ja que dimarts al matí la secretària d'Estat de la Funció Pública, Lidia Sánchez Milán, havia reiterat al d'Ocupació la modificació de la RPT estava encarrilada i s'aprovaria ben aviat. I aquella mateixa nit, en un segon contacte, li transmetia que les negociacions s'havien acabat i no hi hauria millora de les condicions salarials i laborals del personal de la Inspecció. De fet, en una recent entrevista, el secretari d'Estat d'Ocupació anunciava a ON ECONOMIA que Funció Pública s'havia compromès a aprovar una nova RPT en la següent setmana. Igualment, des del Ministeri de Treball aclareixen que el problema per a la modificació de la Relació de Llocs de Treball no és econòmic, ja que el Ministeri ja ha dotat prou fons, la qual cosa augmenta la seva incomprensió.
Motivacions polítiques
Aquell mateix dimecres a la tarda, després de la reunió amb el secretari d'Estat d'Ocupació, els sindicats de la Inspecció van canviar el focus dels seus aniràs i van deixar d'assenyalar a la vicepresidenta Segunda, Yolanda Díaz, com la causant dels seus mals per no haver-los defensat, per canviar el focus cap a la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero. L'endemà realitzaven noves mobilitzacions, però en aquesta ocasió els càntics eren dirigits, no contra una ministra d'Unidas Podemos, sinó contra una altra del PSOE, per a la qual demanaven la seva dimissió. Els sindicats, també desconcertats davant de la falta de raons de Funció Pública, van llançar el missatge que després de la decisió s'ocultava un rerefons polític en la setmana de reflexió per a les eleccions municipals i autonòmiques d'aquest diumenge. Els sindicats van remarcar que conflictes laborals en Ministeris amb titulars del PSOE, com el cas dels treballadors de la Seguretat Social, s'havien resolt amb més prestesa. En definitiva, els socis de Govern són rivals directes i competeixen per un mateix electorat.
Contraatac de Funció Pública
Tornant a dimecres, els portaveus oficials del Ministeri de Funció Pública remetien un lacònic comunicat als periodistes que preguntaven: "Funció Pública continua treballant amb normalitat amb el Ministeri de Treball, de la mateixa forma que ha fet i fa amb la resta dels ministeris, amb l'objectiu d'ampliar el nombre d'efectius de la Inspecció de Treball per reforçar la seva important tasca". Minuts més tard llançaven un segon missatge davant de la perplexitat dels mateixos periodistes: "Funció Pública ha autoritzat un increment de 781 efectius per a inspectors i subinspectors de Treball; a més, se'ls ha autoritzat, com l'any passat, una productivitat extraordinària de 6 milions d'euros, una millora retributiva que se suma a l'acord salarial ja subscrit, que suposa un augment del sou per a aquest any del 2,5%, i que pot arribar a una alça del 9,8% en el període 2022-24. També cal recordar que la llei de Funció Pública, que actualment es tramita al Congrés dels Diputats, estableix l'horitzó de desenvolupament professional que la Inspecció de Treball havia reclamat".
Es va obrir llavors una discreta polèmica entre ambdós ministeris, ja que des de Treball van replicar que el que es portava negociant des de fa any i mig amb Funció Pública no era "ampliar" els llocs de la Inspecció, una cosa que ja està prevista en l'Estratègia per a la Inspecció de Treball que va ser aprovada pel Consell de Ministres. El que estava en debat era la modificació de la RPT, el que suposarà millores salarials dels funcionaris en funció de la nova càrrega de treball que se'ls exigeix, i millors condicions per a la promoció interna que motivi els inspectors i subinspectors a agafar llocs de més responsabilitat. Una cosa que no succeeix actualment, ja que les compensacions salarials són molt limitades. Preguntat per la reforma de la RPT, Funció Pública va donar la cayada per resposta.
Respecte a la possible incorporació de 781 persones a la Inspecció i una productivitat extraordinària de 6 milions d'euros, els sindicats van dir durant la concentració que Funció Pública "no ens compraran amb aquests 6 milions d'euros", va declarar Fernando Boró representant de CCOO, que afegit que "no es poden crear 781 places si no s'aprova una RPT prèviament", doncs seria "un acte il·legal".
Més ministres en la polèmica
Però un debat, fins a llavors vetllat entre els dos ministeris, va saltar dijous a altres membres del Govern. El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va declarar que "cal donar temps a la negociació" pel que fa al potencial reforç de la Inspecció de Treball. El ministre va reconèixer que "de vegades tens aquest tipus de sorolls en processos negociadors". Són "sorolls", va agregar que "s'amplifiquen molt" i no contribueixen a la mateixa negociació. "Jo donaria temps a què aquestes coses se substanciïn", va concloure.
Des del Ministeri de Treball defugen l'enfrontament polític, encara que reconeixen que no entenen gaire bé a què es deu que, malgrat que la modificació de la RPT es porta negociant amb Funció Pública des de fa any i mig, s'hagi descarrilat just en aquest moment. No obstant això, fonts coneixedores de la negociació entre ambdós ministeris assenyalen a aquest diari la seva estranyesa que aquella mateixa setmana es resolguessin les peticions laborals del personal de Justícia i uns dies enrere es trobés una solució per als funcionaris de la Seguretat Social, saturats de treball el que ha portat a prestar un servei deficient en els últims mesos per les noves funcions derivades de la gestió de l'ingrés mínim vital i de les noves prestacions de la Seguretat Social.