Protesta d’interins davant el Palau de la Generalitat per exigir que el Govern compleixi la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que avala convertir els treballadors interins en indefinits. Unes 250 persones s’han concentrat aquest dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume amb pancartes en les quals es podia llegir crides com “Generalitat, compleix, Europa t’ho exigeix”, "Interins maltractats, serveis públics amenaçats" o "Prou abús de temporalitat; fixesa, ja!”. Han llegit un manifest en el qual han reclamat “l’estabilització immediata” de tots els interins que han patit un “abús de temporalitat”.
En declaracions a l’ACN, el president de la Plataforma d’Afectats per la Funció Pública, Jordi Cerdà, va indicar que han sortit al carrer per demanar “voluntat política a l’Estat i a la Generalitat perquè donin compliment administratiu al mandat del TJUE”. En cas contrari, va advertir que els interins es veuran obligats a “col·lapsar els tribunals”. Va precisar que es poden presentar desenes de milers de demandes que tindrien un “cost enorme per a les arques públiques en salaris de tramitacions o indemnitzacions”. Insisteix en que el Govern hauria d’evitar via judicial.
“Estem absolutament convençuts que tard o d’hora el legislador haurà de donar resposta a les nostres demandes, no podrà prevaricar. Europa ja ha sentenciat i ara toca moure fitxa a Espanya i a Catalunya per donar-hi compliment”, va declarar Cerdà a l’ACN durant la protesta a Sant Jaume. La plataforma calcula que hi ha uns 800.000 interins a l’Estat espanyol en aquesta situació, dels quals uns 100.000 estan a Catalunya.
El TJUE va avalar aquest dijous convertir treballadors interins en indefinits -sense considerar-los funcionaris - com a mesura per "sancionar" l'abús dels contractes temporals. La sentència, publicada el mateix dijous, s’ha dictat arran de dues de prejudicials relacionades amb interins de la Generalitat de Catalunya. En concret, el tribunal de Luxemburg ha analitzat els casos de K.T., una funcionària interina des de 2005 per a una plaça de tècnic superior d'administració de la Generalitat, i H.M., funcionària igualment interina des de 1984, que presta serveis en l'Administració de Justícia de Catalunya.
En les conclusions, el TJUE va assenyalar, donant la raó a les demandants, que "a falta de mesures adequades en el Dret nacional per prevenir i, si escau, sancionar els abusos derivats de la utilització de successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada, la conversió d'aquests successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada en contractes o relacions d'ocupació per temps indefinit pot constituir tal mesura, sempre que aquesta conversió no impliqui una interpretació contra legem del Dret nacional". El que deixa una porta a oberta a una interpretació dels tribunals espanyols. Fins ara, Tribunal Suprem s’havia mostrat contrari en diverses ocasions a la conversió d'interins en fixos, però la sentència del TJUE pot obligar a replantejar aquesta qüestió.