Les empreses espanyoles han paralitzat o retardat els seus plans d'inversió en 2023. La causa és múltiple: la moderació del creixement econòmic i la incertesa sobre les seves projeccions el 2024, la pujada dels costos financers, les pèrdues en alguns sectors d'activitat i el retard en l'execució dels fons europeus. Aquests temors es van augmentar en la recta final de 2023, de manera que en l'últim trimestre de l'any es va registrar una caiguda de la inversió empresarial del 4,8%, quan en el tercer estava creixent a una taxa del 2% i després començar l'any amb un avanç del 7,5% en el primer trimestre, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, en el seu conjunt, la inversió que fan les empreses en maquinària i béns d'equipament va caure l'1,8% el 2023 (mesurada en comptabilitat nacional) i es va situar 8,7 punts per sota de la registrada el 2019, abans de la crisi provocada per la covid, mentre que el consum públic està 11 punts per sobre.
El director general de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), Gregorio Izquierdo, que va presidir l'INE entre 2011 i 2018, explica que la inversió de les empreses va restar una dècima al creixement del PIB el 2023, que va ser del 2,5%, en tant que va retallar tres dècimes l'avanç de l'economia en el quart trimestre, que va ser del 0,6%, una tendència que de continuar en el temps suposaria "un drenatge important per al creixement", assegura en declaracions Efe. D'acord amb la seva anàlisi, "la inversió no deixa de ser l'indicador en el qual s'identifiquen les dificultats que tenen les empreses en el context econòmic actual (...) i que anticipa la incertesa", assegura Esquerre.
Per la seva part, el director de Conjuntura Econòmica de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), Raymond Torres, afegeix el factor psicològic de la "memòria traumàtica" generada per la crisi financera que ha tornat a les empreses molt més cauteloses, un comportament ja observat en altres països afectats per fortes bombolles financeres, com seria el cas del Japó. Segons el seu parer, ni el retard en l'execució dels fons Next Generation ni l'entorn de tipus d'interès creixent no expliquen per si sols el fenomen, ja que la inversió empresarial sí que ha augmentat en economies com la d'Alemanya i Itàlia, que han registrat creixements inferiors al d'Espanya.
Torres posa èmfasi en la fortalesa de l'economia espanyola, però recorda que un creixement sostingut en el temps requereix la inversió per mantenir la competitivitat i millorar la productivitat, un altre dels seus punts febles. Assenyala que per a 2024 les previsions milloren per l'expectativa que en algun moment comencin a baixar els tipus d'interès i que els fons europeus acabin per arribar a les empreses en gran manera del que ho han fet fins al moment. Mentre que per a Gregorio Izquierdo, el retard en l'execució dels fons europeus que no arriben a les empreses "amb la intensitat i l'agilitat necessària" és una de les traves que han retret les inversions.
L'opinió dels experts és que la inversió és l'únic component del producte interior brut (PIB) que encara està lluny de recuperar el nivell prepandèmia, un retard que ve donat perquè les empreses han preferit desendeutar-se en un any de forta pujada dels tipus d'interès i per la falta de tracció dels fons europeus i s'ha revelat com el taló d'Aquil·les d'una economia robusta que creix recolzada en la bona evolució del mercat de treball, el consum i el turisme.