La inversió hotelera durant el primer semestre de l'any va assolir els 1.393 milions d'euros, en línia amb els volums de l'any anterior, i el 53% es va destinar al segment urbà, trencant amb la tendència dels últims 5 anys en què el sector vacacional era el predominant. Atenent les perspectives del sector, la consultora immobiliària Colliers subratlla que el pipeline d'operacions en curs ascendeix 1.500 milions, la qual cosa reflecteix l'optimisme de cara al segon semestre de l'any. Encara que no s'entrevegin grans operacions de cartera en l'horitzó, es podrien assolir nivells de 3.000 milions. Entre gener i juny es van transaccionar 8.350 habitacions en 71 operacions, segons l'informe d'inversió hotelera en Espanya elaborat per la firma.

Un terç de la inversió, a hotels de 5 estrelles

En els sis primers mesos de l'any, un de cada tres euros invertits en hotels es va destinar al segment de luxe. Els hotels de 5 estrelles i 5 estrelles Gran Luxe (GL) van representar el 33% de la inversió, amb un volum de 460 milions d'euros. Una de les operacions més representatives en aquest segment va ser l'adquisició del Six Senses Ibiza (5 estrelles GL-116 habitacions) per part de l'inversor d'origen italià Gruppo Statuto, que va superar els 1,5 milions d'euros per habitació.

En aquest primer semestre de l'any, Balears va liderar la inversió amb un 30% del total, registrant 12 transaccions per un volum total de 415 milions d'euros. Barcelona es va situar en segona posició amb 13 operacions i 300 milions d'euros. Madrid va continuar patint una escassetat de producte disponible per a la venda, la qual cosa es va veure reflectida en una reducció de la inversió a 8 operacions.

Inversors nacionals

El perfil dels compradors en el primer semestre de l'any va diferir significativament respecte al dels anys anteriors. Si en els últims anys dominaven els inversors internacionals, sobretot els de capital privat enfocats en operacions de valor afegit, aquest any destaquen les realitzades per inversors nacionals. Entre ells, grups hotelers, family offices, inversors privats, fons d'inversió i socimis, que en total van concentrar un 57%, de la inversió. Durant aquest període també es va observar un menor nombre i rellevància de les operacions de cartera, que van suposar el 21% del volum total davant el 62% de l'any passat.