La inversió immobiliària a Espanya va superar els 5.500 milions d'euros al llarg del primer semestre d'aquest any, un 3,7% més que en el mateix període de 2023 i en línia amb la mitjana dels últims deu anys, segons les dades de la consultora CBRE, que van pronosticar a començaments d'any un lleuger increment de la inversió per a aquest 2024. La firma calcula una activitat inversora més gran en la segona meitat de l'any, de manera que per al conjunt de 2024 s'espera un creixement moderat de la inversió d'entre el 5-10%, si bé més a prop del 10%, fins a assolir previsiblement els 12.500 milions d'euros. Aquest creixement de l'activitat anirà en línia a la normalització de tipus esperat.
En el cas de Barcelona, la inversió immobiliària assoleix els 967 milions d'euros fins al juny, la qual cosa suposa un 16% menys que la mateixa xifra registrada en el mateix període de l'any anterior. De cara a la segona meitat de l'any, CBRE preveu una activitat inversora més gran, fins a superar previsiblement els 2.000 milions d'euros, un creixement interanual del 10%, en línia amb les previsions anunciades a començaments d'any. En qualsevol cas, CBRE subratlla que el principal risc continua sent el context geopolític, amb la meitat de la població mundial cridada a les urnes i els conflictes armats.
Inversió per sectors
Per sectors, Living va ser el principal focus d'inversió, amb gairebé 1.500 milions de gener fins al juny, principalment per operacions de sectors més alternatius (flex living, residències d'estudiants i sènior living) i el segment de lloguer assequible. El sector hoteler va ocupar el segon lloc amb un 25% de la inversió (1.385 milions, amb un gran pes d'operacions a les illes). Per la seva part, el sector retail o comercial va registrar un volum de 1.008 milions, un 89% superior al del mateix període de 2023, amb diverses transaccions en centres comercials.
En quart lloc es troba el sector d'oficines, amb més de 830 milions, un 14% per sobre de la xifra registrada en el primer semestre de 2023. Industrial va assolir un volum d'inversió de 407 milions, lleugerament per sota del mateix període de l'any anterior, seguit de Healthcare (275 milions) i el segment d'actius alternatius (32 milions), aquest últim duplicant la inversió del primer semestre de l'any passat gràcies a operacions en l'àmbit educatiu i esportiu.
L'inversor espanyol lidera la inversió
L'inversor espanyol va liderar la inversió amb un 58% del total. A més, s'observa un protagonisme d'inversor menys dependent de finançament i amb més capacitat de liquiditat. Per perfil de comprador, family office i inversors privats van concentrar prop del 18% del volum total transaccionat. Les ubicacions fora dels mercats de Madrid i Barcelona en van concentrar més de la meitat de la inversió, davant el 33% que suposaven abans de la pandèmia, destacant Andalusia i les illes (tant Canàries com les Balears).
Des dels mínims assolits el desembre de 2021, les rendibilitats dels principals sectors immobiliaris s'han corregit a l'alça i d'ara endavant s'espera una estabilitat. De fet, en la majoria de les tipologies d'actius ja s'ha recorregut fins al 90% de l'ajustament màxim esperat.