El sector de la logística continua sent, juntament amb els immobles residencials, el segment més atractiu a ulls d'entitats financeres per finançar les inversions immobiliàries en Espanya, perquè els nivells de demanda es mantenen estables. No passa el mateix amb el mercat de les oficines o el retail que no passen pel seu millor moment. El capital inversor, que tendeix a finançar les seves operacions, considera que el cost de finançament, l'increment dels costos de construcció i l'escassetat d'espai logístic posen fre a les seves operacions. Aquests factors han tensat el mercat a la baixa, amb una caiguda important de les operacions des que es va iniciar el 2023, a causa de les perspectives de recessió econòmica a Europa i Espanya. Per això el mercat d'inversió logístic ha tancat el primer trimestre amb un volum de 293 milions d'euros a Espanya, una caiguda del 67% respecte al mateix període de l'any anterior motivat especialment per l'increment dels costos de finançament, segons dades de la consultora CBRE.
Les previsions apunten que aquesta tendència a la baixa es mantindrà en els mesos vinents, amb la previsió de tancar el segon trimestre amb una inversió per sota dels 100 milions i acabar el 2023 amb un volum d'inversió total de 1.000 milions d'euros, aproximadament. El comportament de la inversió en el mercat logístic espanyol se situa en línia amb la tendència registrada a Europa, amb una caiguda del 65% del total de la inversió en el Real Estate en el primer trimestre. No obstant això, tot apunta que el nivell de rendibilitat que continua donant el sector immobiliari és un pol d'atracció per al capital disponible, segons ha explicat aquest dijous Carlos García, senior director d'Investment Properties d'Industrial & Logística de CBRE Espanya, en el marc de la fira de la logística SIL -que se celebra a Barcelona-. El SIL 2023, la Fira de Logística, Transport, Intralogística i Supply Chain del Sud d'Europa, que organitza el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, celebra el seu 25 aniversari amb 650 empreses participants, un 40% d'elles internacionals, més de 150 novetats en exclusiva mundial i més de 250 esdeveniments d'empreses.
La consultora CBRE ha detectat que en el context i les condicions en què es desenvolupa aquest any el negoci logístic, en plena incertesa econòmica, els operadors del sector han trepitjat el fre. Un 62% dels operadors considera les actuals condicions de negoci "més difícils" respecte a l'any passat i un 66% preveu que aquesta tendència continuï en els dotze mesos que venen. A més, recollint l'eufòria dels dos anys precedents, el 2023 sortirà molt producte al mercat i, malgrat la demanda existent, el nivell d'absorció estarà més controlat. Una tendència que es preveu que s'allargui fins a finals de 2024, a Espanya i a Europa.
"Malgrat la incertesa del mercat, la confiança del sector continua sent positiva amb expectatives molt bones quant a demanda", ha assegurat Arancha González, associate director de research de CBRE Espanya. De fet, un 74% dels operadors logístics preveu invertir en el sector el 2023. En aquest àmbit, destaquen especialment la tecnologia i la sostenibilitat. Un 86% dels operadors invertirà en un projecte de logística sostenible l'any vinent i un 13% dels operadors preveu invertir en tecnologia el 2023 per millorar la productivitat i eficiència de la seva companyia. Així ho indica l'Índex de Confiança del Sector Logístic espanyol que elabora la consultora CBRE.
El 2023, la contractació logística ha tancat el primer trimestre amb més de 690.000 metres quadrats a Espanya, un creixement de l'1,5% respecte a les xifres del mateix període de 2022 i per sobre de la mitjana dels últims cinc anys. Els serveis d'emmagatzematge o preparació de comandes han copat un 25% de la contractació de la Zona Centre l'últim any, seguits d'un 22% de superfície per a supermercats i un 21% per a transport i distribució. A Catalunya, els serveis de logística integral han representat un 33% de la contractació, seguits del transport i distribució (27%) i supermercats (19%).
Mentre que, els espais destinats al comerç electrònic han registrat una menor demanda, d'acord amb les alces que han registrat entre 2020 i 2021. Significa que el 2023 s'està consolidant el seu pes en el conjunt del sector logístic. Això no impedeix que les previsions i que l'avanç aquest any està revalidant que la demanda continuarà creixent en els pròxims anys. De manera que la taxa de penetració del comerç electrònic ascendirà previsiblement fins al 14,7% a Espanya a finals de 2024. Aquesta xifra suposarà un creixement rellevant respecte a la taxa del 4,6% de 2017, un increment accelerat especialment per l'esclat de la pandèmia.
El 2020, les operacions relacionades amb el comerç electrònic van representar un 43% de la contractació logística a la Zona Centre, una xifra que va caure fins al 23% el 2021 i fins al 12% el 2022. A Catalunya, el comerç electrònic va representar un 27% de la contractació en el moment àlgid de la pandèmia, seguit per un 21% el 2021 i un 7% el 2022.