Si bé la inversió immobiliària a Espanya va arribar als 4.400 milions d'euros en el primer semestre de l'any, cosa que suposa un 12% menys respecte a l'any anterior, es preveu que l'activitat es reactivi a finals de 2024. Així ho indicava el darrer informe de Forcadell, que confirmava un "canvi de tendència" en el segon semestre impulsat per la baixada dels tipus d'interès que va dur a terme recentment el Banc Central Europeu. Companyies i fons de capital del sector opinen el mateix i, en el marc del saló The District, que se celebra a Barcelona fins divendres, els diferents agents han mostrat la seva confiança per la "fortalesa" de la seva economia.

Blackstone és un dels que ha reafirmat la seva aposta inversora pel país, convençut del fet que Espanya té tots els ingredients per ser considerat un bon mercat inversor. El responsable de real state de Blackstone, James Seppala, ha assegurat que "l'economia espanyola s'està comportant millor que altres grans mercats" i ha destacat "la salut" del sistema bancari i les bones infraestructures de transport, a banda d'estar impulsats a més per la moderació dels tipus d'interès a Europa. En el marc del saló immobiliari, el directiu ha sostingut que la seva empresa seguirà "recolzant" Espanya amb les seves inversions. 

Per la seva banda, el president a Espanya i Llatinoamèrica de la consultora immobiliària CBRE, Adolfo Ramírez-Escudero, també s'ha mostrat optimista respecte a la bona situació d'Espanya per atraure inversió als diferents sectors de l'immobiliari, amb un focus especial en els centres de dades.

Habitatge assequible a Espanya

Miguel Acosta, secretari general d'Anticipa i Aliseda, gestors d'actius immobiliaris que pertanyen al grup Blackstone, ha subratllat l'interès que desperta en aquests moments entre els fons d'inversió l'habitatge assequible i ha manifestat l'escassetat d'aquest tipus d'habitatges a Espanya. Així, ha reclamat que el sector privat sigui vist "com a part de la solució" a l'hora d'aturar el problema de l'escassetat de pisos socials i assequibles, i ha instat les administracions públiques a garantir "un entorn de seguretat jurídica" i bones condicions de crèdit per impulsar la col·laboració publicoprivada.

De fet, el director de Nebext, l'empresa organitzadora de l'esdeveniment, Albert Planas, ha defensat que aquest és el tema "central" de l'edició d'aquest any i ha demanat més col·laboració entre els diferents agents. "Avui en dia el primer problema social que hi ha a l'Estat és l'accés a l'habitatge, sobretot per joves i famílies vulnerables", ha dit, i ha recordat que a Espanya només un 2,5% del parc és d'habitatge social, percentatge que es troba per sota de la mitjana europea. 

Des de Cushman & Wakefield, Oriol Barrachina, CEO de la companyia a Espanya, ha remarcat la bona situació del sector al país i, com també els seus companys, ha recordat que "la macroeconomia està en bona forma i hi ha bones oportunitats pels inversors, especialment en transformació d'actius". Tot i això, el directiu ha avisat que és essencial la col·laboració amb les administracions públiques, a les que ha demanat més entesa i agilització. Un pèl més cautelós s'ha mostrat Gregg Gilbert, soci de Pinebridge Investments, qui ha confirmat que la macroeconomia ha millorat, però ha advertit que encara hi ha "molta incertesa". "Encara no hi ha prou operacions per tenir una perspectiva clara del sector i caldrà veure com evolucionen els tipus d'interès", ha defensat.

Com també Barrachina, el director de Nebext també ha sostingut que cal "més sòl disponible" per fer habitatges i el mateix ha justificat el director de la consultora CBRE a Barcelona, Xavier Güell, que ha posat el focus en el districte del 22@. "Les ciutats del futur han d'anar cap a un mix d'usos i en el 22@ hi falta habitatge", ha apuntat. Així, ha defensat que més sòl "ajudaria a donar oxigen als preus", tant de venda com de lloguer.

Impacte de 27 milions

El congrés immobiliari europeu The District 2024 preveu un impacte de 27 milions d'euros a Barcelona i reunir més de 12.000 directius, un 20% més que l'any passat, i procedents de 30 països. Els organitzadors han destacat que a Fira de Barcelona s'hi aplegaran fins a 1.200 inversors internacionals i més de 400 ponents. L'esdeveniment preveu anticipar les macrotendències immobiliàries del 2025 i fer balanç del primer semestre d'aquest any per al sector.