La jutgessa que instrueix el cas de les fundacions Cellex i Mir Puig investiga els tres executors testamentaris de l’empresari químic i mecenes científic Pere Mir. Es tracta de l’oncòleg Josep Tabernero, Jordi Segarra i Juan Francisco Capellas, que tenen la condició d’investigats, tal com ha avançat La Vanguardia.
A Tabernero, Segarra i Capellas se'ls investiga pels presumptes delictes d’administració deslleial i apropiació indeguda. La jutgessa també va ordenar la detenció de tots tres mentre s’executava l’escorcoll dels seus domicilis, segons avancen el mateix diari, Crònica Global i també ha pogut saber l’ACN. La detenció, però, es va fer mentre durava el registre i posteriorment no van passar a disposició judicial.
L’oncòleg Josep Tabernero és el director de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), mentre que Jordi Segarra consta com a president dels patronats de les fundacions Cellex i Mir Puig. Aquest dijous, però, va transcendir que l’autoritat judicial havia determinat el cessament dels patrons de les dues fundacions i dels administradors de les societats mercantils.
Per mandat judicial, el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica ha assumit el control de les dues fundacions científiques. El Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona les investiga juntament amb quatre empreses que hi són associades, Simex, Mil Veinte, Sociedad Anónima de Intereses i José Pàmies.
Origen de la investigació
L'origen de les investigacions estan relacionades amb Àngel Surroca, qui va ser conseller delegat i administrador únic de l'empresa Derivados Forestales, pertanyent a Mir Puig. L'executiu, i a la vegada home molt proper a Mir, va denunciar el possible desviament de fons des de les dues fundacions. Ambdues fundacions van ser creades per Pere Mir, que va morir l’any 2017. L’empresari químic i mecenes científic va crear la Fundació Privada Cellex l’any 2002 i l’entitat ha finançat des d’aleshores projectes com l'Institut de Ciències Fotòniques, el Centre d'Investigació Biomèdica de la Universitat de Barcelona, l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia o el programa CIMs+Cellex de beques per a alumnes de batxillerat, especialitzat en ciències i matemàtiques.
Mitjançant la Fundació Privada, va atorgar ajudes econòmiques als principals centres científics i de recerca biomèdica del país. Entre els projectes finançats, hi ha l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que, amb 16 milions d'euros el 2010, es va convertir en la donació privada més gran feta per un mecenes científic a Espanya.
L'empresari va morir sense descendència i l'any 2023 el Departament de Justícia va obrir una investigació sobre Cellex per determinar si el patrimoni acumulat en vida per l'empresari havia anat a parar íntegrament a la fundació. Alguns càlculs estipulen en 400 milions d'euros el llegat de Mir, mentre que d'altres rebaixen l'herència a 40 milions.