L'empremta de carboni que produeix un "europeu superric" durant una setmana d'ús de superiots i jets privats iguala la generada per tota la vida d'una persona pertanyent a l'1% més pobre del món, segons adverteix l'ONG Oxfam en un informe publicat aquest dilluns.
En aquest estudi, titulat La desigualtat de carboni mata, que surt a la llum abans de la cimera de la COP29 de Bakú que se celebrarà al novembre, aquesta organització indica que un "europeu ultraric" pren de mitjana 140 vols a l'any, que suposen que passa 267 hores a l'aire i produeix tant carboni com un europeu mitjà en 112 anys. Així mateix, destaca que un europeu ultraric en els seus iots emet a l'any, de mitjana, tant carboni com ho faria un europeu mitjà en 585 anys.
L'informe apunta que el denominat pressupost de carboni (la quantitat de CO2 que encara pot afegir-se a l'atmosfera sense provocar un augment de la temperatura global superior a 1,5 ºC), s'esgotarà en uns quatre anys si el món continua amb les emissions actuals.
Aquest pressupost de carboni s'esgotaria en menys de cinc mesos si les emissions de tot el món fossin iguals a les de l'1% més ric i en dos dies si tothom comencés a emetre tant carboni com els jets privats i els superiots del multimilionari mitjà analitzat. De la mateixa manera, l'estudi assenyala que "les emissions mitjanes de les inversions de 50 dels multimilionaris més rics del món són unes 340 vegades superiors a les emissions dels seus jets privats i superiots junts".
Segons l'informe d'Oxfam, gairebé el 40% de les inversions multimilionàries analitzades es realitzen en sectors altament contaminants, com el petroli, la mineria, el transport marítim i el ciment.
En l'estudi també s'indica que les emissions totals de les inversions dels 36 dels multimilionaris més rics de la Unió Europea (UE) equivalen a les emissions anuals de més de 4,5 milions d'europeus. L'anàlisi de l'ONG assenyala que aquestes emissions produïdes per l'1% més ric des de 1990 "ja estan tenint, i es preveu que tindran, conseqüències devastadores."
Desigualtat global
En concret s'apunta que a nivell econòmic s'està provocant una desigualtat global a causa que les emissions de l'1% més adinerat han provocat "un descens de la producció econòmica mundial de 179.000 milions de dòlars dels EUA des de 1990", l'impacte "més gran del qual es produirà als països menys responsables de la degradació del clima".
Segons Oxfam, a escala mundial s'espera que els països de renda baixa i mitjana-baixa perdran al voltant del 2,5% del seu PIB acumulat entre 1990 i 2050 a causa de la crisi climàtica. En aquell mateix període, Àsia meridional, Àsia sud-oriental i Àfrica subsahariana perdran un 3%, un 2,4% i un 2,4%, respectivament; mentre que els països de renda alta, en canvi, acumularan guanys econòmics.
En la mateixa línia, l'informe assenyala que les emissions de l'1% més ric de la UE han provocat pèrdues de collites que podrien haver proporcionat prou calories per alimentar gairebé 900.000 persones a l'any entre 1990 i 2023, i que aquesta xifra augmentarà a 1,7 milions de persones a l'any entre 2023 i 2050.
De la mateixa manera, Oxfam apunta que les emissions de l'1% més ric de la UE estan causant un excés de morts relacionades amb la calor de gairebé 80.000 persones entre 2020 i 2120. "Els superrics europeus tracten el nostre planeta com el seu pati d'esbarjo personal. Les seves brutes inversions, els seus jets privats i els seus iots no són només símbols d'excessos; estan alimentant la desigualtat, la fam i fins i tot la mort," va afirmar l'experta fiscal d'Oxfam a la UE, Chiara Putaturo.