La inflació encadena tres mesos consecutius de descensos (de juny a agost) després de les pujades experimentades en els tres mesos anteriors (de març a maig). La contenció del preu dels aliments explica està situació. Així, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va estancar l'agost en relació amb el mes anterior però va retallar cinc dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, la seva xifra més baixa des de juliol de 2023, quan es va situar també en el 2,3%, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Però la inflació ha caigut menys de l'esperat. Així, la taxa definitiva d'agost és una dècima superior a l'avançada a finals del mes passat per l'INE, que havia estimat llavors un descens de la inflació interanual de sis dècimes, fins al 2,2%.
A Catalunya, a l’agost, l’IPC va caure al 2,4%, cinc dècimes menys respecte del juliol. Es tracta de la variació interanual més baixa de l'últim any. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han repuntat un 0,1%. A l'Estat la taxa interanual de la inflació ha baixat fins al 2,3% i la mensual s'ha estancat en el 0%.
L'INE ha atribuït la moderació de l'IPC a l'abaratiment dels carburants i al menor cost dels aliments, que van moderar el creixement interanual dels seus preus sis dècimes, fins al 2,5%, el seu menor repunt en gairebé tres anys, en concret, des d'octubre de 2021.
A més, apunta que el comportament dels aliments a l'agost va ser resultat, sobretot, de l'abaratiment dels olis i greixos i dels llegums i hortalisses, davant l'increment que van experimentar un any abans.
El Ministeri d'Economia ha destacat, en una valoració recollida per Europa Press, que aquesta moderació en el preu dels aliments "permet apropar la inflació dels aliments a l'índex general, gràcies a les mesures de suport adoptades."
La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) es va moderar una dècima l'agost, fins al 2,7%, el seu valor més baix des de gener de 2022 i quatre dècimes per sobre de la taxa general.
El ministeri de Carlos Cuerpo ha subratllat que la moderació continuada dels preus permet continuar avançant cap a l'objectiu del 2% del Banc Central Europeu. "La reducció continuada de la inflació continua reflectint la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro, com posen de manifest les dades de creixement del PIB del segon trimestre amb un creixement de l'economia espanyola quatre vegades superior a la mitjana de la zona euro, amb una moderació dels preus. Aquests factors, juntament amb la positiva evolució del mercat laboral, estan permetent millorar la capacitat de compra dels ciutadans i la renda real de les llars", ha indicat Economia.
Davant el retrocés d'aliments i carburants, l'INE constata un augment de vuit dècimes, fins al 4%, de la taxa interanual del grup d'habitatge com a conseqüència de la pujada dels preus de l'electricitat, més gran que l'experimentat en agost de 2023.
En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC no va experimentar variació després d'apujar els preus del lleure i la cultura un 1,4% pels paquets turístics i de l'habitatge en un 0,7% per l'electricitat, i baixar els del transport un 0,8% pels carburants i els dels aliments un 0,4% pel menor cost de la fruita.
El vuitè mes de l'any, l'IPC Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual al 2,4%, vuit dècimes menys que al juliol. Per la seva part, la variació mensual de l'IPCA va ser del 0,0%.