La inflació continua donant un respir a Espanya i corregeix fins al 5,8%, segons dades de l'IPC avançat que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística. Els preus continuen moderant-se en la taxa interanual després d'haver viscut un any en què la inflació va créixer fins al 10,8% el mes de juliol passat, sent aquest el seu màxim dels últims 38 anys. Amb l'última dada de l'INE, l'IPC general manté la seva desescalada i ja se situa per sota del 6,1%, que fins ara era la dada més baixa de l'exercici.
En aquesta ocasió, l'IPC avançat mostra una nova variació d'un punt porcentual respecte al mes de novembre, quan la inflació es va ubicar sobre el 6,8%. Amb aquest descens, la taxa de l'IPC interanual corregeix per cinquena vegada consecutiva des de juliol. Els principals motius del descens són la depreciació dels preus de la llum i la caiguda dels preus dels combustibles. "L'evolució de l'IPC és deguda que els preus de l'electricitat pugen menys que el desembre de 2021 i que els carburants registren un descens més gran que l'any passat", expliquen l'INE al seu informe. Ambdós indicadors, malgrat que continuen sent elevats, ve reflectint continus descensos en el segon tram de l'exercici.
Els preus dels aliments continuen a l'alça
D'aquesta manera, l'IPC, malgrat ser la dada avançada, continua donant un respir a la butxaca dels espanyols. La nota negativa la continua donant la inflació subjacent, la qual no inclou ni el preu dels aliments frescos ni tampoc el preu dels productes energètics. L'IPC subjacent manté l'escalada que ja va iniciar el mes passat, creixent fins al 6,9%. Amb aquesta pujada, la inflació subjacent creix per segon mes consecutiu i s'ubica en nivells màxims dels últims 12 mesos. La subjacent ha crescut sis punts percentuals respecte als nivells que marcava al novembre.
Un altre dels punts negatius és l'escalada dels preus dels aliments. Des de l'INE destaquen que, "encara que en sentit contrari, el vestit i el calçat, els preus del qual disminueixen, però menys que en desembre de 2021, i l'augment dels preus del tabac i dels aliments elaborats".
El present exercici ha estat un any marcat per les pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu. Tot apunta que la restrictiva política monetària pot ser una de les claus que expliquin la pujada del preu dels aliments en el present curs. Europa tanca l'exercici amb els tipus d'interès en un 2,50%, el nivell més elevat des de desembre de 2008.
La institució dirigida per Lagarde manté l'objectiu de minimitzar la inflació per sota del 2%, i ja va avisar que les pujades de tipus se succeirien a començaments de 2023. L'agressivitat de les alces de tipus d'interès sembla estar tenint efecte sobre Espanya. El país ibèric posa el fermall a 2022 amb uns nivells d'inflació baixos en comparació a altres països europeus com Itàlia o Alemanya, que mantenen l'IPC per sobre del 10%.
Els preus dels carburants i de la llum baixen
A més de les pujades de tipus, les mesures amb relació a la matèria energètica són les que més calat han tingut en la reducció dels preus. Des de l'Executiu espanyol, Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, ha comentat que la reducció de l'IPC avançat es deu "a la baixada de l'energia".
El preu mitjà dels carburants continua decreixent. Ara com ara, el litre de la gasolina s'ha situat aquest matí sobre els 1,56 euros, la qual cosa implica una caiguda de l'1,57% respecte a la setmana anterior, mentre que el preu del gasoil s'ubica entorn dels 1,64 euros per litre, la qual cosa suposa un decreixement superior a l'1% en relació amb set dies anteriors.
El preu de la gasolina encadena la seva sisena setmana consecutiva decreixent, i, ara com ara, s'instal·la en els mateixos nivells que tenia en els mesos anteriors a l'esclat de la guerra a Ucraïna. El conflicte armat ha estat el principal causant de l'escalada de preus tant dels carburants, com de la resta de matèries primeres. Per la seva part, el preu del gasoil cedeix per novena setmana consecutiva.
Es pot destacar que la setmana ha estat clau per al preu de la gasolina, ja que el Govern espanyol ha suprimit la bonificació dels 20 cèntims per litre, mantenint-la únicament als "sectors més damnificats", tal com van argumentar des de l'Executiu liderat per Pedro Sánchez. A la bonificació dels 20 cèntims optaran professionals de la carretera, agricultors, navilieres i pescadors. Aquesta ajuda es mantindrà fins al març, i després, la bonificació serà de 10 cèntims per litre.
Per la seva part, en els últims dies, Espanya està tenint el preu de la llum dels últims mesos. De fet, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada i vinculats al mercat a l'engròs és de 5,47 euros per MWh. Aquest preu és el més baix des de febrer de 2021.
L'IPC general continua corregint i tancarà l'any amb el seu nivell més baix dels últims 12 mesos. La nota negativa la dona la inflació subjacent, la qual continua escalant. El preu dels aliments continua sent una de les problemàtiques més grans per als ciutadans espanyols. Cal veure si amb la certificació de les dades de l'IPC, les quals es publicaran a mitjans d'aquest gener, la inflació subjacent dona un respir o constata l'avançat en la jornada d'avui.