L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya ha baixat més d'un punt i s'ha situat en l'1,9% al juny respecte a 2022, 1,3 punts per sota de la taxa interanual registrada al maig (3,2%). Es tracta de la variació interanual més baixa des de març del 2021, és a dir, dels últims dos anys, i suposa que l'indicador encadeni dos mesos consecutius de baixada. La taxa intermensual, per part seva, va pujar un 0,6%, segons dades fetes públiques aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en l'1,9%, 1,3 punts menys de la registrada al maig, i la taxa anual de la inflació subjacent va disminuir dues dècimes, fins al 5,9%. La taxa interanual de Catalunya es va situar al mateix nivell de la mitjana a Espanya, que per dalt va estar liderada per les Canàries (3,9%), Melilla (3,3%) i Ceuta (2,8%), i els menors creixements es van produir a l'Aragó (1,1%), Castella-la Manxa (1,2%) i Madrid (1,4%).
Estadística ha atribuït la moderació de la inflació al juny a la menor pujada del preu dels carburants i a l'abaratiment d'aliments com les fruites, el pa i cereals i la carn, llegums i hortalisses. La llet, formatge i ous, per la seva part, van mantenir estables els seus preus, enfront de la pujada de l'any passat, mentre que els preus de l'oli i greixos pugen enfront de la baixada de juny de 2022.
Aliments i begudes no alcohòliques, els preus que més pugen a Catalunya
Els preus que més van pujar el mes de juny a Catalunya respecte al mateix mes de fa un any abans van ser els aliments i begudes no alcohòliques (10%); begudes alcohòliques i tabac (8%); hotels, cafès i restaurants (6,3%), i lleure i cultura (5,9%). Van créixer en grau més baix els preus de parament (5,8%); altres (4,7%); medicines (2,8%); comunicacions (2,3%); vestit i calçat (1%), i ensenyament (0,6%), i van baixar en transport (-7,5%) i habitatge (-10,8%).
"Espanya es converteix en el primer país de les grans economies de la zona euro en reduir la inflació per sota del 2%, el nivell de referència del BCE", han destacat des del Departament que dirigeix Nadia Calviño.
Segons el Ministeri, les dades d'inflació de juny confirmen la moderació dels preus dels carburants, l'electricitat i especialment dels aliments i begudes no alcohòliques, que s'han reduït més d'un punt i mig en taxa interanual, amb una baixada dels preus al juny dels llegums i hortalisses. "Aquesta positiva evolució confirma l'eficàcia de les principals mesures de reducció d'impostos i bonificacions", han ressaltat des d'Assumptes Econòmics.
IPC per províncies
La variació interanual de l'IPC al juny es va situar en el 2% a Barcelona, en l'1,8% a Lleida, en l'1,4% en Girona i en l'1,2% a Tarragona. Respecte al mes de maig, els preus van augmentar un 0,7% en Girona i Lleida, un 0,6% a Tarragona i un 0,5% a Barcelona.