L'Índex de Preus de Consum va tancar el mes de gener amb un repunt de tres dècimes, fins al 3,4%, malgrat que la inflació subjacent es va moderar dues dècimes, fins al 3,6%, segons l'indicador avançat de l'IPC publicat aquest dimarts per l'INE. Al desembre, l'IPC havia tancat amb una pujada del 3,1%, mentre que el subjacent, que no té en compte els productes alimentaris sense elaborar ni els preus energètics, se situava en el 3,8%.

Segons l'INE, que en l'indicador avançat només dona aquestes dades i no desglossa ni per productes ni per comunitats autònomes, la pujada de l'IPC es deu a l'encariment del preu de l'electricitat en el primer mes de l'any a causa de la fi d'algunes ajudes, mentre que el gener del 2023 havien baixat. Això explica que l'IPC general pugi, però, en canvi, el subjacent caigui. Els carburants, gasolina i dièsel, segueixen l'evolució contrària i s'han abaratit aquest mes, cosa que no van fer en el mateix mes de l'any passat.

La pujada de l'electricitat, que fa un any va baixar, explica el repunt de l'IPC al gener

Si es confirma la xifra avançada aquest dimarts, l'IPC se situarà en la taxa més alta des d'octubre. Després d'un 2022 de preus disparats, la inflació es va començar a moderar l'any passat, en un primer semestre que va començar al voltant del 6% i que va acabar, al juny, amb la inflació més baixa de l'any: 1,9%. A l'estiu va començar a escalar fins al 3,5% al setembre i octubre, per a relaxar-se a final d'any. Aquest 2024 comença, doncs, amb un repunt.

La inflació subjacent, que s'utilitza per a veure l'evolució dels preus sense alts i baixos perquè exclou els productes més volàtils, i que és un indicador molt valorat pels economistes per mesurar la salut d'una economia, continua desinflant-se a poc a poc. El 2023, amb la gran caiguda de l'IPC, el que indicava que alguna cosa seguia sense anar bé era que la subjacent seguia per sobre del 6%. No obstant això, amb només un mes d'excepció, va anar baixant tot l'any i aquest gener continua fent-ho i pràcticament s'equipara amb l'IPC general.

La taxa mensual de l'IPC puja una dècima al gener

La taxa mensual de l'IPC, la que ens diu l'evolució dels preus al consum respecte al mes anterior, també va repuntar després de dos mesos de creixement nul o negatiu. En concret, al gener va remuntar una dècima, segons la dada avançada per l'Institut Nacional d'Estadística, després de caure tres dècimes fa dos mesos i quedar-se clavat en el 0% en l'últim mes de l'any passat. Això sí, en els cinc mesos anteriors, entre juny i octubre, la taxa mensual va créixer més que aquest gener, entre un 0,2% i un 0,6%.

L'INE publicarà el 15 de febrer la dada definitiva de la inflació al gener, que, si bé no sol variar respecte a la dada avançada, sí que aportarà més llum respecte al que fa variar l'IPC, el que més puja i el que es modera o baixa. Si ens fixem en els productes bàsics, en els últims mesos el que més s'està encarint són els aliments. Al desembre, pujaven més d'un 7% a escala espanyola en taxa anual, per la qual cosa això va ser el que van pujar el 2023, segons les dades mitjanes de l'Institut Nacional d'Estadística. Caldrà esperar més de dues setmanes per veure el comportament dels aliments en aquest començament de 2024.