L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 2,3% el juliol respecte a un any abans, quatre dècimes per sobre de la taxa interanual registrada el juny (1,9%), segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 2,3%, també quatre dècimes per sobre de la registrada al juny, i la taxa anual de la inflació subjacent va augmentar tres dècimes, fins al 6,2%.

L'increment de la inflació s'explica per les pujades del preu dels carburants, l'alimentació i de la roba i calçat. En aquest sentit, també ha despuntat el preu dels paquets turístics. Per contra, destaca el descens del preu de l'electricitat i del gas davant de l'augment de fa un any.

Barcelona lidera l'augment anual

Els preus que més van créixer el juliol a Catalunya respecte al mateix mes d'un any abans van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (10,1%); lleure i cultura (8,2%), begudes alcohòliques i tabac (8,1%); hotels, cafès i restaurants (5,7%), i parament (5,2%). Van créixer en grau més baix els preus d'altres (4,6%); comunicacions (4,2%); medicina (3,2%); vestit i calçat (2,1%), i ensenyament (0,6%), i van baixar en transport (-4,8%) i habitatge (-13,2%).

En concret, els aliments que més van apujar de preu van ser el sucre (+44,2%); olis i greixos (+20,4%); la llet (+17,7%); les patates (+16,7%); la carn de porcí (+15,8%); altres preparats alimentaris (+13,6%); l'aigua mineral, refrescos i sucs (+13,4%), els preparats de llegums i hortalisses (+13%) i els ous (+12,8%). A més, molts altres aliments van registrar pujades interanuals de dos dígits en els seus preus, com els productes lactis (+11,8%); les fruites fresques (+11,6%); els cereals i derivats (+11,2%) i altres carns (+10,4%).

La variació interanual de l'IPC al juliol es va situar en el 2,5% a Barcelona, en el 2% a Lleida, en l'1,9% a Tarragona i en l'1,5% en Girona. Respecte a juny, els preus van augmentar un 0,2% a Girona i Lleida, un 0,3% a Barcelona i un 0,4% a Tarragona.

IPC per CCAA 

La taxa anual de l'IPC va augmentar al juliol respecte a juny en totes les comunitats, excepte a les Canàries, on va disminuir tres dècimes, segons ha confirmat l'INE. Els majors augments es van produir a la Regió de Múrcia, de 0,8 punts, a Aragó, de 0,7 punts, i a Castella-la Manxa, Galícia i Comunitat de Madrid, de 0,6 punts cadascuna.

En finalitzar juliol, les taxes més elevades d'IPC les presentaven Ceuta (4,3%); Melilla (4,1%); Canàries (3,6%); Balears (3%) i País Basc, Cantàbria, Andalusia i Múrcia, totes elles amb una inflació del 2,6%. Per contra, les taxes més moderades, inferiors al 2%, es van donar a l'Aragó i Castella-la Manxa, totes dues amb un IPC de l'1,8%; Extremadura i Castella i Lleó, les dues amb l'1,9%.