La inflació puja en termes anuals un 3,6%, el nivell més alt des de gener (3,6%), absorbint els descensos de febrer i març, quan es va col·locar en un mínim del 3,2%, segons ha confirmat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Del costat positiu, els aliments i begudes no alcohòliques, disminueixen la taxa anual tres dècimes respecte al registre interanual d'abril, encara que segueix per sobre de l'índex general, amb un increment del 4,4%, degut majoritàriament, a la moderació en les pujades dels preus de les fruites i la carn -menors que el mateix mes de 2023-, així com a la baixada dels preus dels olis i greixos, davant la pujada el maig de l'any anterior. El govern espanyol ha anunciat que es prorroga la rebaixa de l'IVA per a 15 aliments bàsics. A Catalunya, els preus pugen al maig
L'habitatge, la taxa anual del qual va augmentar 1,2 punts, afins i tot 5,2%, a causa de la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada el maig de l'any passat, i el transport, que va situar la seva taxa en el 3,8%, nou dècimes per sobre de la del mes passat. Aquest increment es va deure, majoritàriament, als preus dels carburants, que van baixar menys que el mateix mes de 2023. Així, l'electricitat puja el mes un 2,8% respecte a abril, un 14,3% respecte a maig de 2023 i un 13,8% des de gener. En els combustibles, la gasolina cau al maig un 1,3% sobre abril, però creix 6,1% en dotze mesos i un 8,6% des de gener i, el dièsel, cau el mes un 3,6%, puja en dotze mesos un 6,6%, però descendeix mig punt des de començament d'any.
Sobre abril
En el cas dels aliments, l'INE destaca la baixada del grup d'olis i altres greixos, amb un descens 1,8% el mes respecte a abril. L'aportació més gran la dona l'oli d'oliva, que baixa per primera vegada en 16 mesos en termes mensuals. Així, el preu es va reduir un 2,1% en relació amb el mes d'abril. No obstant això, no es pot obviar que respecte a maig de 2023 s'ha encarit un 62,8% i des de gener un 12,4%, malgrat l'increment de la producció més de l'esperat. En el cas de l'oli de gira-sol i altres olis, la baixada el mes és del 0,6%, des de gener un 3,3% i un 17,8% en els últims dotze mesos.
També en termes mensuals, el conjunt d'aliments i begudes repeteixen els preus respecte a abril, especialment els aliments elaborats que mantenen a zero els seus preus sobre abril, encara que els aliments frescos puja dues dècimes, per les fruites i les carns.
Sobre el conjunt dels preus, en termes mensuals l'IPC puja un 0,3% respecte al mes anterior d'abril, una pujada considerada alta, però que es col·loca per sota dels registres d'abril (0,7%), de març (0,8%) i febrer (0,4%). Per la seva part, la inflació subjacent, que mesura l'evolució dels preus descomptant l'energia i els aliments frescos, molt més volàtils, ha tornat a despuntar, encara que és una dècima al maig, i recupera el 3%. Un gir preocupant, màxim si es té en compte que és l'energia -electricitat i combustibles- la causant de la pujada de maig. El que implica, que els productes més estructurals, també registren ascensos.
Les pujades més grans el mes, en comparació amb abril, es produeix en hotels, cafès i restaurants, que va presentar una variació mensual, del 0,7%, especialment allotjament, amb un 5,1%. Igualment, ha influït el cost de l'habitatge, amb una variació del 0,8%, a causa de la pujada de preus de l'electricitat, amb un increment mensual del 2,8%. El vestit i calçat, amb una variació mensual del 2,3%, que va recollir el comportament dels preus de la nova temporada de primavera-estiu. En l'altre extrem, els carburants ha estat el grup que més ha contribuït a abaixar els preus amb referència a abril, amb una reducció mensual del -0,6%.
Per comunitats
La pujada de preus més gran es produeix el maig, en termes anuals, a Galícia (4%), seguida del País Basc (3,9%) i les Balears, Castella-La Mancha i la Regió de Múrcia (3,8%). En el 3,6%, a la mitjana espanyola, se situen, a més de Catalunya, Aragó, Extremadura, Madrid i La Rioja. Canàries registra la menor pujada interanual el maig, un 3,4%.