L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a l'agost a Catalunya i s'ha situat en el 2,5% en comparació amb el mateix mes de 2022. D'aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius a l'alça, tendència que s'atribueix a l'encariment del preu dels carburants, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per la seva banda, la taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha descendit al 6%, dues dècimes menys que al juliol. En la mateixa línia, els aliments, tot i que encara s'han situat un 9,5% més cars que fa un any, han registrat la variació interanual més baixa des del maig del 2022, és a dir, dels últims quinze mesos.

La taxa interanual de Catalunya es va situar una dècima por sota de la mitjana a Espanya, que per la part de dalt va estar liderada per Melilla (4,5%), Ceuta (4,3%) i Canàries (3,5%), i els menors creixements es van produir a Extremadura (1,8%), Aragó (2,1) i La Rioja (2,2%). En el conjunt d'Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 2,6%


Aliments i begudes no alcohòliques, els preus que més pugen a l'agost

Els preus que més van pujar a l'agost a Catalunya respecte al mateix mes de l'any anterior van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (9,5%); begudes alcohòliques i tabac (8,2%); oci i cultura (7,9%); hotels, cafès i restaurants (5,4%), i parament (5%). Van créixer en grau més baix els preus d'altres (4,4%); comunicacions (4,3%); medicina (2,9%); vestit i calçat (2,2%); transport (2,1%) i ensenyament (0,6%), i van baixar en habitatge (-15,9%).

Per províncies, la variació interanual de l'Índex de Preus de Consum a l'agost es va situar en el 2,6% a Barcelona, en el 2,4% a Lleida i en el 2,3% a Girona i Tarragona. Respecte a juliol, els preus van incrementar un 0,7% a Girona, un 0,5% a Lleida i Tarragona i un 0,4% a Barcelona.