Les estimacions sobre la caiguda de la inflació de l'eurozona s'han complert aquest dimecres després que Eurostat, l'Oficina Europea d'Estadística, hagi informat d'un descens de l'IPC fins al 6,9% al març. Tal com van avançar des de l'oficina, la inflació del Vell Continent continua cedint en un moment en què existeixen dubtes sobre quin serà l'abast de la pròxima pujada de tipus d'interès del Banc Central Europeu. Malgrat que l'IPC ha anat cedint a poc a poc, una cosa que reforça la política monetària de la institució liderada per Christine Lagarde, les turbulències financeres desencadenades a mitjans de març han canviat la percepció del BCE.
Encara que els descensos de la inflació a l'eurozona evidencien que la política monetària restrictiva està fent efecte, encara hi ha caps solts que compliquen el panorama financer del Vell Continent. En aquestes, l'IPC subjacent s'ha convertit en el més gran dels problemes tant per a l'organisme bancari continental com per a la ciutadania d'Europa. Al març, l'IPC subjacent ha escalat fins al 5,7%, confirmant un rècord que enlletgeix l'estadística general de la inflació. Malgrat que els menors preus de l'energia han frenat l'escalada de la inflació, el preu dels aliments continua sent el catalitzador de l'IPC europeu, igual com en la resta dels Estats membre de la Unió Europea.
La caiguda del preu dels productes energètics redueix la inflació general
Tal com indiquen les dades reportades per Eurostat aquest dimecres, la caiguda de la inflació des del 8,5% que onejava al febrer es deu, principalment, al descens en el preu dels productes energètics, més si ho comparem amb els preus que manejava el març de 2022, quan aquests es van revalorar arran de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. En concret, la cotització dels productes energètics va retrocedir gairebé un punt en l'últim any i 2,2 punts percentuals respecte a l'últim mes.
Malgrat tots els problemes financers desencadenats durant el mes passat, la inflació ha continuat descendint. Es pot recordar que, a mitjans de març, el BCE va tornar a elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al 3,50% actual. Encara que les circumstàncies podien haver influït en la decisió de l'organisme bancari central, aquest va optar per complir el projectat al febrer i endurir la política monetària un 0,50%. Aquestes decisions, malgrat posar en un compromís els mercats financers, semblen haver fet efecte sobre la inflació, almenys en termes generals.
El preu dels aliments, un catalitzador per a l'IPC
Els aliments processats, l'alcohol i el tabac continuen sent les tasques pendents dels organismes continentals, ja que aquests van registrar un augment del 15,7%, mentre que el preu dels aliments sense processar va créixer un 14,7%, des del 13,9% que manejava al febrer, la qual cosa suposa alces de tres i de vuit dècimes, respectivament.
Sigui com fos, el descens de la inflació i, sobretot, l'elevat preu dels aliments, podrien motivar noves alces de tipus per part del BCE. Fins abans de l'esclat de la crisi financera dels Estats Units, la qual va esquitxar a Europa, la idea era la de continuar endurint la política monetària passada la reunió de març. De fet, hi va haver membres de la institució bancària central que van advocar per realitzar noves pujades de fins a 50 punts bàsics en les reunions de maig, juny i juliol, la qual cosa conduiria als tipus d'interès de l'eurozona fins al 5%.
De fet, Christine Lagarde ha mostrat en nombroses ocasions la seva voluntat de continuar endurint la política monetària, especialment en un termini curt de temps, obviant les dificultats econòmiques que podria sotmetre als mercats, empreses i ciutadans del Vell Continent.
El BCE estira cautela
Ara, després de la neutralització de les turbulències financeres, el BCE ha optat per actuar amb cautela, referenciant-se en l'evolució de les dades macroeconòmiques per dur a terme la nova pujada de tipus. Lagarde admet que el compromís de l'organisme que presideix és el de preservar l'estabilitat dels preus, una cosa que, de moment, està lluny del que pretenen, que és un IPC al 2%. Malgrat això, la mateixa presidenta va assegurar el passat 22 de març que el BCE "ni és compromès en seguir elevant els tipus", però tampoc descarta endurir la política monetària encara més si cap, tal com va informar ON ECONOMIA.
L'últim descens de la inflació de l'eurozona és un condiment més per veure noves pujades de tipus d'interès. Els oradors del BCE entenen que no és moment d'interrompre les polítiques monetàries restrictives, ja que l'IPC, malgrat descendir, segueix lluny de les cotes desitjades. En aquestes, i atenent l'evolució descendent que marca la inflació en els últims mesos, l'únic que el BCE contempla són noves pujades de tipus. L'únic dubte rau en el calat d'aquestes.
Espanya, el segon país europeu amb la inflació més baixa
Quant a la inflació per països, Espanya continua assentada entre els Estats membre amb els nivells d'IPC més baixos de l'eurozona. Luxemburg és el país amb la cota més baixa, un 2,9%; el segueix Espanya, amb un 3,1%; i després Països Baixos (4,5%), Bèlgica (4,9%), Grècia (5,4%), Xipre (6,1%) i França i Finlàndia, que tenen un IPC del 6,7%.
Per sobre de la mitjana es van situar Irlanda (7 %), Malta (7,1 %), Dinamarca (7,3 %), Alemanya (7,8 %), Portugal (8 %), Itàlia i Suècia (8,1 %) i Àustria (9,2 %), mentre que es mantenen en xifres de dos dígits Eslovènia (10,4 %), Croàcia (10,5 %), Bulgària (12,1 %) o Romania (12,2 %). Finalment, les taxes d'inflació més grans del club comunitari de març van ser les d'Eslovàquia (14,8 %), Lituània i Polònia (15,2 %), Estònia (15,6 %), la República Txeca (16,5 %), Letònia (17,2 %) i Hongria (25,6 %).